Fornøyd med Boris Johnson:

- Glad vi ikke mistet viktig alliert

Den ukrainske presidenten viste sin glede over at Boris Johnson ikke ble felt av mistillitsforslag.

I KYIV: Boris Johnson møtte Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Kyiv tidligere i vår. Foto: AFP
I KYIV: Boris Johnson møtte Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Kyiv tidligere i vår. Foto: AFP Vis mer
Publisert

Nok en gang ber Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj om hjelp fra Vesten. Krigen i Ukraina pågår fremdeles for fullt. Flere våpen og mer militært utstyr er ifølge presidenten kritisk for at landet skal kunne stå seg i kampen mot Russland i tida framover.

- Vi er underlegne når det gjelder utstyr og derfor er vi ikke i stand til å komme videre. Vi kommer til å lide flere tap, sa Zelenskyj under en konferanse tirsdag, skriver Financial Times.

Presidenten understreket igjen at full suverenitet over landets territorium er og blir hans mål.

FLYKTET TIL NORGE: 18 år gamle Yulia flyktet fra Ukraina til Norge. Reporter: Vegard Krüger Vis mer

Angrep russiske styrker

Krigen, som nå har gått inn i det som betegnes som en utmattelsesfase i Donbas-regionen, har passert 100 dagers varighet. Zelenskyj sa tirsdag at det ukrainske forsvaret risikerer tap av 100 soldater hver dag med mindre de nå får bistand fra Vesten.

Det ukrainske militære hevdet tirsdag å ha angrepet russiske styrker i Kherson-regionen og Mykolajiv-regionen sør i Ukraina med luftstyrker.

- Ukrainske helikoptre har angrepet grupper av fiendens styrker i Kherson-regionen, og fly har angrepet våpenlagre i Mykolajiv-regionen, opplyste det ukrainske militæret tirsdag morgen.

Etter Ukrainas gjenerobring av flere landsbyer langs grensen mellom Svartehavsregionen Mykolajiv og Kherson var en russisk motoffensiv i retning av byene Lozova og Bila Krynytsya mislykket til tross for at russerne satte inn både artilleri og luftstyrker, heter det i tirsdagens situasjonsrapport fra Ukrainas forsvar.

Dette vil han ha nå

Kraftige våpen med stor rekkevidde er det som nå først og fremst etterspørres fra Vesten. Dette for å kunne presse russiske styrker til retrett.

Misnøyen har derimot vært stor over sviktende og langtekkelige leveranser, men til tross repeterende etterspørsler etter mer våpen, understreker presidenten at krigen bør avsluttes ved forhandlingsbordet. Dette må imidlertid skje ansikt til ansikt med president Vladimir Putin, ifølge Zelenskyj.

Alternativet er at Ukraina vil vurdere ytterligere pressmidler for å få den russiske presidenten til å delta i fredsforhandlinger. Zelenskyj nevnte tirsdag blant annet ytterligere sanksjoner dersom ikke forhandlingene snart kan finne sted.

UKRAINA: Fredag 3. juni er det 100 dager siden Russland invaderte Ukraina 24. februar - 100 dager preget av frykt, død, smerte og håp. Video: Reuters / AP / Verkhovna Rada of Ukraine / Telegram Vis mer

Støtte til Boris Johnson

Den ukrainske presidenten benyttet også tirsdagen til å vise sin glede over at Boris Johnson ikke ble felt av mistillitsforslag mandag kveld.

148 representanter stemte for mistillitsforslaget mot Johnson, som følge av festskandalen som har rullet opp, mens 211 stemte imot. Johnson trengte støtte fra 180 for å bli sittende som partileder og statsminister.

- Jeg er glad vi ikke har mistet en veldig viktig alliert, sa den ukrainske presidenten.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer