Glad vismann

I morgen er filosofen Arne Næss 95 år. Det blir feiret som det høver en intellektuell: Med bibliografi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«I DAG VIL JEG snakke om glede». Så enkelt kan en lærd professor i filosofi henvende seg til oss en tidlig morgenstund på P2. Slik har Arne Næss fått folk i tale gjennom mange år. Hans avskjedsforelesning i 1970 handlet også om glede. Andre ganger har han snakket om naturopplevelser, det som omtales som hans fjelltopp-filosofering. Han har i snart 70 år vært en filosof for folk flest. Flere generasjoner akademikere har lest hans uanselige bok «En del elementære logiske emner», og lært seg nytten av presis, stringent og klar dialog og en samtaleform som åpner for forståelse, empati og toleranse.

DET GÅR TO LINJER gjennom Arne Næss\' offentlige liv: Den akademiske og den samfunnsengasjerte. Til hans 95-årsdag i morgen har den flittige graver i Nasjonalbibliotekets katakomber, Svein Sundbø, laget en omfattende bibliografi over alt Arne Næss har skrevet innenfor begge livsområdene. I seg selv gir bibliografien med tilhørende biografi et nøyaktig bilde av dannelsesoppdrageren og demokraten. En bibliografi er noe en bibliotekar kan knekke nakken på. Sjelden blir Halvdan Kohts diktum om at «årstala er det viktigaste i soga» satt slik på prøve som når de skal hentes fram i en bibliografi. For bibliografien er ikke for folk flest, men for forskere som skal gjøre vitenskap av den bibliografertes livsverk eller deler av det. Han kan ikke ta feil av om doktoravhandlingen ble ferdig i 1935 eller 1936. Jeg har aldri hørt at Svein Sundbø gjør slike feil.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer