Glade for å ha fått Milosevic som nabo

I strøket rundt fengselet i Scheveningen er folk glade for å ha fått Slobodan Milosevic som ny nabo - under lås og slå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg er glad for at han skal bli stilt for retten, sier en nederlandsk husmor, som bor i det fasjonable boligstrøket i Pompstationsweg i Haag.

De pene rekkehusene ligger så å si vegg i vegg med Scheveningen fengsel, dit Milosevic ble fløyet med helikopter tidlig fredag morgen etter å ha blitt overlevert av regjeringen i Beograd til FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia.

Milosevic ble hilst velkommen av en blek morgensol og måkeskrik, mens han kanskje kunne skimte sine nye naboer lufte sine hunder, ta en joggetur eller sykle til jobben. Men kanskje var han opptatt av andre ting enn å studere nabolaget fra flyvinduet.

- Jeg tror virkelig på dette rettssystemet, sier kvinnen, som ikke ønsker å bli nevnt med navn.

God forretning

- Jeg er glad på vegne av befolkningen i det tidligere Jugoslavia for at de endelig har fått Milosevic til Haag, sier Guus, som driver en kafé rett utenfor fengselsdørene.

- Også er det selvsagt bra for forretningen, smiler han. Det er mange kaffetørste journalister svermende rundt fengselet i disse dager.

- Jeg er også glad for at han er her, sier en annen nabo, 80 år gamle Jacques de Boer. Jeg er så gammel at jeg husker Adolf Hitler. Han her er akkurat som ham, sier de Boer.

Minnet om hva Hitlers tyske styrker gjorde i Nederland blir holdt i live i Scheveningen, blant annet med minnetavler på fengselet, som ble brukt av nazistene som fengsel for nederlandske motstandsmenn mellom 1940 og -45. Svært mange ble torturert til døde her.

Slutt på luksusliv

Milosevic ankomst ble filmet av fjernsynet, og viste den 59 år gamle hvithårete tidligere presidenten bli ledet inn i fengselet av to vakter.

Milosevic kan se langt etter sitt tidligere luksusliv. Han får en celle på 15 kvadratmeter, utstyrt med et lite dusjrom, et satellittfjernsyn og en kaffemaskin.

Store deler av dagen kan han trolig tilbringe sammen med andre krigsforbrytertiltalte fra Balkan, og kanskje han kan få være med på å lage sin egen mat. Mange av de innsatte foretrekker nemlig å lage sine egne balkan-inspirerte matretter.

Men ikke alle i Pompstationsweg er like glade for å ha fått Milosevic som nabo.

- Det blir for mye oppstyr. Helikoptrene vekket opp barna i natt. Jeg flytter ut, sier en irritert nabo.

Men andre mener at den falne diktator vil passe helt fint inn i det rolige forstadslivet.

- Jeg tror han vil bli en god nabo. Han vil i hvert fall ikke bråke noe, sier husmoren fornøyd.

(NTB-Reuters)