- Glade for at han har meldt seg og har tilstått drapet

Foreldrene til Pernille Marie Thronsen er ikke overrasket over utviklingen, sier bistandsadvokat Karoline Henriksen.

PÅRØRENDE IKKE OVERRASKET: Bistandsadvokat Karoline Henriksen sier at foreldrene til Pernille Marie Thronsen er glade for at Zhao Fei har meldt seg selv, og at han nå innrømmer drapet. Foto: Espen Røst/Dagbladet
PÅRØRENDE IKKE OVERRASKET: Bistandsadvokat Karoline Henriksen sier at foreldrene til Pernille Marie Thronsen er glade for at Zhao Fei har meldt seg selv, og at han nå innrømmer drapet. Foto: Espen Røst/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
BEIJING/OSLO (Dagbladet): I morgentimene i dag ble det klart at Zhao Fei i går meldte seg for politiet i Kina etter at han ble etterlyst med navn og bilde i kinesiske medier.

Kinesisk UD opplyste til Dagbladet tidligere i dag at Fei innrømmer å ha drept sin ekskjæreste, 21 år gamle Pernille Marie Thronsen, i Budapest.

- Ikke utlevert På en pressekonferanse i det kinesiske utenriksdepartementet nå i ettermiddag, kinesisk tid, sier talskvinne Jiang Yu at Zhao Fei trolig ikke vil bli utlevert, men rettsforfulgt i Kina.

- Den kinesiske påtalemyndigheten vil forfølge denne saken uavhengig etter kinesisk lov, sier Jiang Yu.

Bistandsadvokat Karoline Henriksen, som representerer Pernilles foreldre, forteller til Dagbladet at de ikke har fått endelige bekreftelser fra UD i Norge, men at de legger informasjonen fra kinesisk UD til grunn.

- De er glade for at han har meldt seg og har tilstått drapet. Da slipper de pårørende en lengre prosess rundt disse spørsmålene, sier Henriksen til Dagbladet.

Familien ikke overrasket Pernille Marie Thronsen ble bisatt i Vålerenga kirke i går. Like før bisettelsen kom nyheten om at Zhao Fei var pågrepet. Foreldrene ble informert om utviklingen i saken på kirketrappa etter bisettelsen.

- De er ikke overrasket over tilståelsen. De har hele tida hatt tillit til ungarsk politi, deres etterforskning og at de har hatt overbevisende beviser mot siktede, sier Henriksen.

Bistandsadvokaten sier at de pårørende ikke ønsker å ha en offentlig mening om den videre straffeforfølgingen av 26-åringen.

- Spørsmål om utlevering og eventuelle straffereaksjoner ønsker ikke de pårørende å ha noe offentlig formening om, sier Henriksen.

UD ikke informert Underdirektør Ragnhild Imerslund i UD sier at fremdeles venter på en skriftlig bekreftelse fra kinesiske myndigheter om at den mistenkte er anholdt.

INNRØMMER DRAP: Zhao Fei (26). Foto: Ungarsk politi
INNRØMMER DRAP: Zhao Fei (26). Foto: Ungarsk politi Vis mer

- Vi vet ikke mer om disse nye opplysningene enn det som er kommet fram i media i dag, sier Imerslund.

- Vil dere ikke søke å få bekreftet de nye opplysningene også?

- Vi regner med at alle relevante opplysninger vil framgå av redegjørelsen fra kinesiske myndigheter når den kommer, er svaret fra Imerslund.

Ifølge Amnestys generalsekretær John Peder Egenæs er det overhengende sjanse for at Zhao vil bli idømt dødsstraff i Kina, gjerne etter en summarisk og lukket rettssak.

- Det er ikke engang sikkert han vil få oppnevnt en forsvarsdvokat, fortalte Egenæs Dagbladet i går.

DREPT: Pernille Marie Thronsen (21). Foto: Privat
DREPT: Pernille Marie Thronsen (21). Foto: Privat Vis mer