Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Glade lakser til Nagano

- Vær høflig og vennlig, men unngå kroppskontakt. Ikke prøv dere på japansk bukking. Rekk fram hånden i stedet. Det var noen av Japan-kjennerens råd til mannskapet på næringslivets flaggskip under vinter OL - Norway Village.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag fikk rundt 20 frivillige og prosjektlederne for Norway Village Nagano den siste finpussen før OL-innsatsen. Japansk kultur og skikk og bruk sto på menyen, sammen med norsk laks i utallige varianter.

- Selv om du synes du får god kontakt med en japaner skal du for all del ikke gi ham en klem eller ruske ham i håret, det kan skape vanskelige situasjoner, sier foredragsholder Thelle, født og oppvokst i Japan.

Skål

Forretningsmenn og andre som vil komme nærmere inn på japanerne, oppfordres derimot til å by på et aldri så lite glass risbrennevin, sake.

- Japanerne er glad i å drikke, og det er god tone å ta folk med seg ut for å drikke. Det er ingen skam å være full i Japan, og interessant nok skal det lite alkohol til før japanerne blir påvirket, røde i ansiktet og snakkesalige, forteller Thelle.

Konversasjonen bør dreie seg om nøytrale emner.

- De som er redde for å tråkke i salaten kan jo greit ty til været, det interesserer alle. Ellers er det en god regel å unngå å snakke om japanske minoriteter eller andre emner som kan skape pinlige diskusjoner. Det verste som kan skje en japaner er at han blir forlegen og taper ansikt, framholder han.

Thelle mener norsk og japansk kultur er nær beslektet.

- Nordmenn og japanere er begge folk med en sterkt nasjonal stolthet, som grenser til sjåvinisme. I tillegg har vi staheten felles, og legger stor vekt på privatlivets fred, mener han.

Arktisk kjøkken

Norsk mat og norske råvarer er også populært i Japan.

- Japanerne er av en eller annen grunn glad i rødfarget mat - laks, reker og trollkrem, forteller Erling Kristian Bjørstad, oldermann i kokkenes mesterlaug i Lofoten, og en av kokkene som skal presentere det arktiske kjøkken i Nagano.

På menyen i Norway Village finner man alle mulige former for laks - røkt, gravet, syltet, surlaks og laksetartar. I tillegg blir det gravet ishavsrøye, tangsuppe, reinsdyrkjøtt og moltesuppe. Kokken selv vil gjerne slå et slag for marinerte reker.

- Vi legger dem i det norske krydderbrennevinet Faun, sammen med litt dill. Etter et par-tre timer blir det en makeløs rekeopplevelse, sier Bjørstad til NTB.

Ellers er det laksen fra Norge som blir en av hovedattraksjonene i Nagano.

- Sammen med en amerikansk og en australsk kokk skal vi to norske blant annet lage 20 ulike lakseretter til 400 gjester i teltet til den Internasjonale olympiske komite, IOC. Laks blir også hovedråvaren i Norway Village, sier Bjørstad.

Norway Village er Norges offisielle næringslivssatsing under Nagano-OL, i regi av blant andre Norges Eksportråd og Statens nærings- og distriktsutviklingsfond. Prosjektet er budsjettert til rundt 20 millioner kroner, og omfatter restaurant og utstillings- og representasjonslokaler der bedrifter kan ta imot japanske forretningsforbindelser.

PRØVESMAKER: </B>Arne Myrvold, president i Norges olympiske komite og Norsk Idrettsforbund (t.v.), IOC-medlem og styreformann i Norges Eksportråd, Gunnar Heiberg, og styreformannen i Norway Village Nagano AS, Petter Rønningen, prøvesmaker norske delikatesser som skal serveres under vinter-OL.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!