Gladiatorkamp på julaften

Israels statsminister Ariel Sharon og palestinernes leder Yassir Arafat bruker selveste julaften som kulisse for å utkjempe en politisk gladiatorkamp som en av dem må tape. Arafat vil til Jesu fødeby Betlehem i dag, om han så skal gå, sier han. Sharon sier nei.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Sharons nei er kontroversielt, også i Israel, der handelsministeren og arbeiderpartipolitikeren i Sharons egen regjering, Dalia Itzi, kaller Sharons avgjørelse «dum». Også det internasjonale samfunnet reagerer med vantro og undring, og EUs belgiske formannskap ba i går kveld den israelske regjeringen om å vurdere sin beslutning.

Selv Israels viktigste støttespiller, USA, har ifølge israelsk radio vist misnøye med vedtaket.

Årlig ritual

Selv om Arafat er muslim, har han deltatt i de palestinske kristnes julefeiring i Betlehem siden byen kom under palestinsk styre i 1995.

- Ingen skal hindre meg fra å dra til Betlehem. Det er min plikt, jeg vil oppfylle den. Jeg vil dra om jeg så skal gå dit, sier den 72 år gamle palestinske lederen.

Arafat er uten fly etter at Israel sprengte hans helikoptre i lufta under et raid mot Gaza by for tre uker siden.

Følges av kamera

Arafat sendte lørdag en offisiell søknad om å få være til stede ved midnattsmessen i den fransiskanske St. Katarina-kirken i Betlehem. Kirken ligger vegg i vegg med Fødselskirken, som skal være bygd over Jesu fødested.

Det spekuleres nå på om Arafat vil forsøke, godt fulgt av internasjonale fjernsynskameraer, å kjøre de knappe tre milene fra byen Ramallah nord for Jerusalem og til Betlehem, som ligger på den andre siden av byen. Han må da ta seg gjennom flere israelske veisperringer. Faren for konfrontasjoner og bråk på selveste julaften er stor.

Internasjonalt vil slike scener bety et nytt stort prestisjetap for Sharon og Israel.

Men det er mer sannsynlig at Arafat vil velge å reise til Betlehem flyveien. Jordan lovet søndag å låne den palestinske presidenten et helikopter.

Israels beslutning om å hindre Arafat i å dra til Betlehem, ble tatt av Sharon etter en telefonkonferanse med hans sikkerhetsregjering natt til søndag. Åtte stemte for, seks var imot.

KONTROVERSIELL: Israels statsminister Ariel Sharon.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer