Foto: Ulstein. 
Foto: Ulstein. Vis mer

Mer arbeid til skipsverft

Gladmelding for kriserammet industri: Ordrebøkene vokser

Ordrebøkene til norske skipsveft har vokst siden nyttår.        – Verftene begynner å få en del å gjøre, sier bransjesjef Lars Gørvell-Dahll i Norsk Industri.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Da offshoremarkedet gikk i knestående etter oljeprisens fall, så det mørkt ut for norsk verftsindustri.

Ordrebøkene krympet da også kraftig, fra 34,1 milliarder kroner ved inngangen til 2015, til 28,7 milliarder for et år siden og 23 milliarder kroner i starten av 2017.

Nå er det igjen vekst. I løpet av første kvartal har verftenes ordrebeholdning vokst til 26 milliarder kroner, ifølge tall fra Norsk Industri. Dette omfatter kun skip som er lengre enn 40 meter.

– Dette skyldes fisk, akvakultur, cruise og ferger. Det ser egentlig veldig positivt ut, så lenge det stemmer at bunnen er nådd, sier Lars Gørvell-Dahll, som er bransjesjef for maritim industri i Norsk Industri til Finansavisen.

Alt annet enn offshore

I stedet for offshorefartøyer har de større norske verftene valgt å gå inn i alternative markeder for å kjempe om byggekontrakter.

– For de som har vært rene offshoreverft er det begynt å ta seg opp i andre segmenter. Det er kun andre typer fartøyer som bygges, sier bransjesjefen til Finansavisen.

Ved inngangen til 2015 bestod 83 prosent av ordreboken til de norske verftene av offshore- og brønnserviceskip, mens dette var redusert til 23 prosent i første kvartal i år, tilsvarende 13 skip. I fjor ble det ikke bestilt et eneste offshoreskip ved norske verft, og det er det heller ikke gjort i år.

Veksten har kommet innen bygging av ferger, passasjerskip og fiske- og havbruksfartøyer, som nå står for over halvparten av ordreboken.

Blant kontraktene som er vunnet i år, har Ulstein fått jobben med å bygge en passasjerferge for Color Line til trolig over en milliard kroner. Verftsgruppen har i tillegg byggeoppdrag fra Acta Marine for et skip for vindkraftbransjen.

Flere økonominyheter

- Kjøp disse ni aksjene
Sikrer avtale verdt flere titalls millioner