HETT: Sørenga har vært et yndet badested de siste dagene før det ble stengt på grunn av oljelekkasje. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
HETT: Sørenga har vært et yndet badested de siste dagene før det ble stengt på grunn av oljelekkasje. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

Oljesølet i Alnaelva

Gladmelding i varmen: Håper å åpne Sørenga i morgen

Oslo kommune håper på å få åpnet badestedet igjen lørdag.

Oslo kommune stengte torsdag morgen det populære badestedet Sørenga bad inntil videre etter at det ble kjent at rundt 50.000 liter fyringsolje hadde lekket ut i Alnaelva. Oljesølet griset til vannet i Oslos nye sentrumsbadeplass.

Torsdag ble det kjent at oljesølet kom fra Oslo sporveiers tanker med fyringsolje.

Brannvesenet frarådet også i går bading på Hovedøya i Oslofjorden.

Nå kan imidlertid Richard Kongsteien, avdelingssjef ved Bymiljøetaten i Oslo kommune, komme med en gladnyhet for alle som trives på Sørenga varmen.

- Badet åpner mest sannsynlig lørdag formiddag, sier han til Dagbladet.

Tilbakemeldingen fra brannvesenet og miljøvakta er at det nå er veldig lite olje igjen.

I løpet av natta

- Det er litt olje igjen mellom lensene. Det er i ferd med å suges opp nå. Vi skal ta en befaring klokka fire. Vi tror vi skal klare å rense opp i løpet av kvelden og natta, sier Kongsteien.

Det er også blitt tatt prøver av sanda på Sørenga.

- Her er det heldigvis ikke noe olje, men vi kjører på med ny sand, sier han.

Må bruke skjønn

Kongsteien opplyser at kommunen har hatt folk ute på alle strendene i Oslofjorden.

Ifølge Kongsteien må folk bruke eget skjønn om de vil bade.

- Det er ikke funnet noe mer søl, men vi oppfordrer folk om å følge med og se om de ser oljefilm på vannet eller om de kjenner lukta av diesel. Da anbefaler vi at man ikke bader, sier han.

- Brannvesenet har sagt at det ikke er farlig å få olje på seg. Hvorfor fraråder dere likevel folk å bade?

- Det spørs hva man definerer som farlig. Man dør ikke av å få fyringsolje på seg, men det er et kjemikalie som kan irritere huden. Hvis man svelger det eller puster det inn er det farlig, sier Kongsteien.

Han opplyser at situasjonen fortsatt overvåkes.

STENGT: Det populære badestedet Sørengkaia i Oslo ble stengt kvelden 30. mai etter at det ble oppdaget at 80.000 liter fyringsolje hadde rent ut i Alnaelva. Bellona mener Oslo kommune ikke var raskt nok ute med forebyggende tiltak. Reporter: Karin Madshus / Video/klipp: Ørjan Ryland Vis mer