Været sommeren 2022

Gladmelding om sommeren

- Det er mange usikkerheter, men foreløpig ser det altså mer sannsynlig ut at august blir varmere enn normalt, enn at juli blir det, sier klimaforsker.

USIKKERT: Bildet under viser beregnet sannsynlighet for at juli blir varmere enn normalt, der «normalen» er gjennomsnittet for alle julimåneder mellom 1993 og 2021. Foto: Klimavarsling.no
USIKKERT: Bildet under viser beregnet sannsynlighet for at juli blir varmere enn normalt, der «normalen» er gjennomsnittet for alle julimåneder mellom 1993 og 2021. Foto: Klimavarsling.no Vis mer
Publisert

Erik Kolstad, klimaforsker ved NORCE og Bjerknessenteret, har laget et langtidsvarsel for sommeren.

Han presiserer at langtidsvarsler ikke kan tolkes som et vanlig værvarsel som sier at det skal bli den og den temperaturen en gitt dag.

Vanligvis varierer været fra uke til uke, men et unntak var juli 2018, da det var sammenhengende varmt. Foreløpig er det lite som tyder på at det vil gjenta seg.

- I Norge er det først og fremst fra Midt-Norge og nordover at sannsynlighetene for relativt sett høye temperaturer er størst. I et område som dekker Sør-Norge og Danmark er sannsynlighetene noe lavere, og her er det også økt sannsynlighet for nedbør. Ellers i Europa ser det ut til å bli varmt i de sørligste områdene, sier Kolstad.

UVÆR: Stacy Holley reagerte på det heftige regnværet hjemme i Florida, USA. Da hun skal filme får hun seg en stor overraskelse. Video: Viralhog. Reporter: Maja Walberg Klev. Vis mer

- Kan forandre seg

Han er også leder for Climate Futures som er et senter for forskningsdrevet innovasjon som utvikler klimavarsling fra 10 dager til 10 år framover for håndtering av klimarisiko i vær- og klimautsatte sektorer.

Climate Futures prognoser for juli, som er basert på en statistisk modell som bruker historiske værobservasjoner for de siste ca. 30 år og data fra sesongvarslingsmodeller, anslår at det kan bli en sommer med varierende vær.

- Det er mange usikkerheter, men foreløpig ser det altså mer sannsynlig ut at august blir varmere enn normalt, enn at juli blir det. Da vil de høyeste temperaturene komme fra Midt-Norge og sørover, men mye kan forandre seg, sier Erik Kolstad.

Sommerferien nærmer seg med stormskritt, og spørsmålet mange stiller seg er hvor det blir finest vær i landet denne sommeren.

- Vekslende

Meteorolog Per Egil Haga har tidligere uttalt til Dagbladet at han ikke ser noe stabilt vær i Meteorologisk institutts prognoser for årets sommer.

«Vekslende» er et ord som går igjen når han beskriver hva vi kan vente oss i Norge de kommende seks ukene. Det er ingen klare tegn til oppbygging av stabile høytrykk over Skandinavia.

Vi prøver å lokke meteorologen utpå glattisen for å få prognosene for hele sommeren, men det viser seg å være en vanskelig øvelse.

- Det er noen som mener at de kan forutse været langt fram i tid, men vår erfaring når vi har ettergått disse opplysningene i etterkant er vel at det viser seg å ikke stemme så godt, sier Haga.

Han snakker villig vekk om juni-måneden og juli, men august vil han helst ikke snakke så mye om.

- Vi kan ikke med en stor nok sikkerhet melde været lengre fram i tid enn fire til seks uker. Selv da er det med mange forbehold, sier han til Dagbladet.

Han påpeker at i våre områder er været omskiftelig og ganske tilfeldig av natur. Det påvirker hva som er mulig å varsle på litt lengre sikt.

Mangler regnekapasitet

- Det er faktorer som havtemperatur og langsomme faktorer i atmosfæren som kan gi oss indikasjoner på langsiktige værvarsel. Vi får stadig mer data fra værsatellitter rundt om i verden, men her er det en regnejobb som må gjøres. Foreløpig har vi ikke kraftige nok maskiner til å få utført den matematiske jobben, men det kommer, sier Haga.

Selv om langtidsprognosene er usikre, står det ganske klart for meteorologen at vi ikke får noen gjentakelse av sommeren 2018.

- Vil man ha en slik sommer bør man trekke andre steder, sier Haga.

Hans reisetips til solhungrige nordmenn – uavhengig av flykaoset som rammer store deler av Europa – går til Sør- og Mellom-Europa.

Særlig trekker han fram middelhavslandene.

- Her ser det ut til å bli mindre nedbør og høyere temperaturer enn normalt også denne sommeren – et mer feriepreget vær enn her til lands.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer