Erik Kolstad, klimaforsker ved NORCE og Bjerknessenteret, har laget et langtidsvarsel for sommeren.
Han presiserer at langtidsvarsler ikke kan tolkes som et vanlig værvarsel som sier at det skal bli den og den temperaturen en gitt dag.
Vanligvis varierer været fra uke til uke, men et unntak var juli 2018, da det var sammenhengende varmt. Foreløpig er det lite som tyder på at det vil gjenta seg.
- I Norge er det først og fremst fra Midt-Norge og nordover at sannsynlighetene for relativt sett høye temperaturer er størst. I et område som dekker Sør-Norge og Danmark er sannsynlighetene noe lavere, og her er det også økt sannsynlighet for nedbør. Ellers i Europa ser det ut til å bli varmt i de sørligste områdene, sier Kolstad.
- Kan forandre seg
Han er også leder for Climate Futures som er et senter for forskningsdrevet innovasjon som utvikler klimavarsling fra 10 dager til 10 år framover for håndtering av klimarisiko i vær- og klimautsatte sektorer.
Climate Futures prognoser for juli, som er basert på en statistisk modell som bruker historiske værobservasjoner for de siste ca. 30 år og data fra sesongvarslingsmodeller, anslår at det kan bli en sommer med varierende vær.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger