Gjerdrum

Gladmelding til skredrammede

Regjeringen foreslår endringer i reglene for formuesskatt. - Slår urimelig ut, mener finansministeren.

FORESLÅR ENDRINGER: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum vil legge inn et unntak i reglene for formuesskatt. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FORESLÅR ENDRINGER: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum vil legge inn et unntak i reglene for formuesskatt. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Da jeg ble oppmerksom på dette gjennom media, tenkte jeg at «det her må man få gjort noe med». Både Jonas og jeg mener at reglene slår urimelig ut, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) til Dagbladet.

Forrige uke skrev Dagbladet at dem som mistet boligene sine i kvikkleireskredet på Gjerdrum i romjula i fjor, risikerer å bli krevd for flere titalls tusen kroner i skatt for erstatningsbeløpene.

Erstatningene ble utbetalt forrige uke. Spesielt de som ennå ikke har kjøpt en ny bolig i påvente av å få vite erstatningssummen, lå an til å bli trukket for formuesskatt.

Netto formue over 1,5 millioner kroner ved årsskiftet utgjør grunnlaget for beregning av formuesskatt.

Nå foreslår regjeringen å legge inn et unntak i reglene, som vil redusere skattebyrden på de skredrammede.

- Gir folk litt mer tid

Finansministeren er sikker på at forslaget vil få gjennomslag i Stortinget.

Endringen, som etter planen trer i kraft allerede i år, innebærer at personer som mister boligen sin i naturkatastrofer eller brann, får ett ekstra år på seg til å skaffe ny bolig før de trekkes for formuesskatt.

Helt konkret skal erstatningsbeløpet verdsettes til 25 prosent av verdien - på linje med primærboliger - i erstatningsåret.

- Vi trenger skatteinntekter, men ikke fordi folk har opplevd slike tragedier, med så mye sorg og smerte. Nå gir vi folk litt mer tid, og gjør byrden litt mindre, sier Vedum.

Det er altså snakk om et varig unntak, som også omfatter personer som mister boligen sin i andre, tilsvarende situasjoner.

Kristin Hellesø-Knutsen er en av dem som mistet hjemmene sine i skredet. Hun er glad for at regjeringen nå vil endre reglene.

- Det er fint at det nytter å si ifra når regelverket får utilsiktede utslag, sier Hellesø-Knutsen.

Hun legger samtidig til:

- Man skal være veldig ressurssterk når man blir rammet av en slik katastrofe som det vi har vært. Man skal ta så mange kamper. Det er en stor tilleggsbelastning.

Må skatte av rentene

Noe økt skatt må de skredrammede boligeierne likevel regne med.

Da det har tatt lang tid å fastsette erstatningsbeløpene, inkluderer de forsinkelsesrenter. Dette regnes som skattepliktig kapitalinntekt med en skattesats på 22 prosent.

Regjeringen har ikke vurdert endringer i dette regelverket, opplyser finansministeren.

- Det er formuesskatten vi gjør endringer på nå. Det er lettere å isolere, sier Vedum.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer