FHI:

Gladnyhet for dem med én dose

Forrige uke la FHI fram lovende tall for coronasmitte blant fullvaksinerte personer. Men hva med smitte blant personer med bare én dose?

GOD BESKYTTELSE: Resultatene fra FHI viser at få personer med bare én vaksinedose blir smittet. Foto: Terje Pedersen / NTB
GOD BESKYTTELSE: Resultatene fra FHI viser at få personer med bare én vaksinedose blir smittet. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Tall fra 9. mai viste at det bare var 1 av 2000 fullvaksinerte som hadde blitt smittet av coronaviruset. Blant smittede fullvaksinerte var det også få som utviklet symptomer på coronasykdom.

Over en million er nå vaksinert med to doser i Norge, og regnes dermed som fullvaksinerte.

Svaret hva gjelder smitte hos personer med bare én dose, kom i denne ukas rapport.

- Risikoen er liten, men vaksinerte kan fortsatt bli smittet og det er viktig at de tester seg dersom de får symptomer, sier FHI-overlege Sara Watle til Dagbladet.

Godt nytt

Blant dem som er vaksinert med én dose, er det bare registrert smitte blant 0,4 prosent av dem som er vaksinert med AstraZeneca-vaksinen, 0,02 prosent med vaksinen fra Pfizer/BioNTech, og 0,02 prosent for personer vaksinert med Moderna, viser tall fra Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS) og FHIs vaksinasjonsregister SYSVAK. Tallene er hentet ut 31. mai.

- Coronavaksinene gir god beskyttelse mot sykdom allerede noen uker etter første dose, men to doser er nødvendig for optimal beskyttelse. Vaksinene beskytter ikke 100 prosent mot å bli smittet, men vaksinerte som smittes med coronaviruset får stort sett ingen eller bare milde symptomer. De vil også ha lavere virusmengde i luftveiene og friskne til raskere, forteller Watle.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer