Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lønnsvekst:

Gladnyhet fra Skogen Lund: - Det er tid for lønnsvekst

NHO-sjefen sier det rom for lønnsvekst i Norge. Hun ber samtidig offentlige ansatte droppe «urimelige» pensjonskrav.

SPÅR LØNNSVEKST: Kristin Skogen Lund mener norske arbeidstakere kan forvente en litt tyngre lønningspose etter årets lønnsoppgjør. Her sammen med arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
SPÅR LØNNSVEKST: Kristin Skogen Lund mener norske arbeidstakere kan forvente en litt tyngre lønningspose etter årets lønnsoppgjør. Her sammen med arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): NHO-sjef Kristin Skogen Lund sier vårens lønnsoppgjør bør bety tyngre lønningsposer for norske arbeidstakere.

- Ja, man kan forvente en reallønnsvekst i lønnsoppgjør. Det er det rom for, sier hun til Dagbladet.

Skogen Lund er klar på at «handlingsrommet det er snakk om er relativt lite» og vil ikke presisere hvor mye lønnsvekst hun kan gå med på: Men lønnsvekst blir det åkke som.

- Det går bedre i norsk økonomi. Det er realistisk å forvente en liten lønnsvekst, og jeg er optimistisk med tanke på at vi og arbeidstakerne ser omtrentlig likt handlingsrom for vekst i lønn, sier hun.

- Verre med pensjonen

Skogen Lund møtte i dag finansministeren, statsministeren og LO-sjef Hans Christian Gabrielsen på Statsministerens kontor i et åpningsmøte før lønnsoppgjøret.

Hun forteller at selv om det nå ligger an til lønnsvekst, så må Norge vise moderasjon også i vekstperioder. Skogen Lund mener derfor at vårens lønnsoppgjør ikke kan være mer generøst enn lønnsveksten hun ser i land det er naturlig å sammenlikne oss med.

- Det er ikke sånn at vi er i en særstilling lenger og Norge er fortsatt i omstilling. Så vi kan ikke ha noen særnorsk lønnsgallopp framover. Vi må se til våre handelspartnere og justere lønnsveksten deretter. Uansett, lønnstilleggsdelen av dette oppgjøret gjør meg optimistisk. Da er det verre med pensjonen, sier hun.

Aksepterer ikke særordninger

NHO-sjefen forteller at pensjonsforhandlingene, som startet i Arbeids- og sosialdepartementet i dag, trolig blir en vanskeligere nøtt å knekke for arbeidsgiverne enn lønnforhandlingene.

- Jeg ser store utfordringer før vi eventuelt kan si at vi er i mål, forteller hun.

- Du virker ikke så optimistisk, akkurat?

- Jeg er alltid optimist, men ser samtidig at vi er et godt stykke unna hverandre.

Det er spesielt AFP-ordningen og det hun ser på som «urimelige» krav fra offentlig ansatte som Skogen Lund mener vil bli utfordrende i forhandlingene om ny pensjon.

- Problemet er at de offentlig ansatte ønsker seg langt bedre pensjonsvilkår enn privat sektor ser seg tjent med å ha. Det er urimelig og noe vi må få en slutt på det. Jeg opplever at offentlig sektor krever særordninger som det ikke er noen grunn til at de skal ha. Og det har jeg vondt for å akseptere.

AFP-problemer

NHO-sjefen hevder at likere vilkår i AFP-ordningen mellom offentlig og privat sektor vil øke mobiliteten mellom de to sektorene og gjøre det enklere for arbeidstakere å gå fra den ene til den andre og tilbake igjen.

- I dag er det slik at man langt på vei blir låst til et av systemene. Det svekker mobiliteten i arbeidslivet vårt, sier hun.

Problemene Skogen Lund ser med AFP-ordningen i dag kan oppsummeres i tre punkter, forteller NHO-sjefen:

- Det er for mange som faller utenfor ordningen. Bedriftene føler at de betaler inn til en ordning som ikke kommer de ansatte til gode. Og det er for lite penger i AFP-ordningen generelt sett. Faktisk er hovedgrunnen til at bedrifter velger å ikke organisere seg at de ikke ønsker å bli omfattet av AFP. Sånn kan vi ikke ha det all den tid vi ønsker å øke organisasjonsgraden i Norge, avslutter hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!