Innreiseregler for familie- og kjærestebesøk

Gladnyhet om innreise

Fra og med 5. juli kan personer med kjærester i blant annet USA og Australia søke om kjærestebesøk. Samtidig advarer statsminister Erna Solberg (H) om at Delta-viruset legger en demper på gjenåpningen av samfunnet.

FORNØYD: - Mange har ventet lenge på besøk fra sine kjære. Jeg er derfor glad for at vi nå kan slippe litt mer opp på innreiserestriksjonene, sier statsminister Erna Solberg. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FORNØYD: - Mange har ventet lenge på besøk fra sine kjære. Jeg er derfor glad for at vi nå kan slippe litt mer opp på innreiserestriksjonene, sier statsminister Erna Solberg. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

LARVIK/OSLO (Dagbladet): Fra og med 5. juli åpner regjeringen for innreise for flere utlendinger bosatt i utvalgte land fra EUs tredjelandsliste som Folkehelseinstituttet har vurdert. Det opplyser regjeringen til Dagbladet.

Endringene gjelder utlendinger med følgende relasjon til en person bosatt i Norge:

 • Voksne barn og stebarn og foreldre og steforeldre til voksne barn/stebarn
 • Besteforeldre, stebesteforeldre, barnebarn og stebarnebarn
 • Kjærester over 18 år og kjæresters mindreårige barn. Kjæresteforholdet må ha vart i minimum ni måneder og partene må ha møtt hverandre fysisk tidligere.

Disse vil fra og med midnatt natt til 5. juli være unntatt fra innreiseforbudet.

- Deltaviruset demper

De må fremdeles følge gjeldende regler for karantene og testing, som test før ankomst, test på grensen og innreisekarantene.

- Mange har ventet lenge på besøk fra sine kjære. Jeg er derfor glad for at vi nå kan slippe litt mer opp på innreiserestriksjonene. Samtidig må dessverre noen fortsatt vente. Jeg forstår at det er vanskelig og at mange er utålmodige. Delta-viruset legger en demper på gjenåpningen av samfunnet, men vi beveger oss i riktig retning, sier Erna Solberg.

SOMMER: Espen Rostrup Nakstad ønsker det Norske folk en god sommer. Vis mer

Kjærestebesøk fra utlandet forutsetter førstehåndssamtykke. Dette får man ved å benytte seg av en gebyrfri og helautomatisert søknadsordning til Utlendingsdirektoratet (UDI). De som får avslag, har ikke adgang til å klage.

Når kan du få vaksine?

Hvor gammel er du?

Har du en underliggende sykdom?

Er du helsepersonell?

Tempoet i vaksineringen er forskjellig rundt omkring i landet. Sjekk din kommunes hjemmeside for oppdatert status. Ingen data i testen sendes til Dagbladet.

Nærere familiemedlemmer, ektefeller, samboere og mindreårige barn har fra før adgang til innreise.

Se lista

Endringen gjelder følgende land:

 • Australia
 • Israel
 • Japan
 • Libanon
 • New Zealand
 • Nord-Makedonia
 • Serbia
 • Sør-Korea
 • Taiwan
 • USA
 • Singapore

Nasjonal gjenåpningsplan

Status trinn 3

Nåværende trinn. Innført søndag 20. juni kl 12:00.

Barnehager, skoler og SFO

Følger trafikklysmodellen og lokale vurderinger.

Universiteter, høyskoler og fagskoler

Mer fysisk undervisning. Oppmøtte og seteplasser skal registreres.

Breddeidrett og kultur- og fritidsaktiviteter

Barn og unge under 20 år kan delta som utøvere på idrettsarrangement eller konkurranse på tvers av regioner/kretser (nasjonalt), både utendørs og innendørs, uten krav om å holde 1 meter avstand.

Unntak fra anbefalingen om 1 meters avstand både utendørs og innendørs der det er nødvendig for å utøve aktiviteten. Dette åpner for trening i kontaktidrett for voksne.

For voksne anbefales gruppestørrelsen å være inntil 30 personer innendørs og 40 personer utendørs.

Toppidrett

Det åpnes opp helt for toppidretten. Det betyr at seriespill kan gjennomføres utendørs og innendørs.

Sosial kontakt/private hjem

Oppfordring til å møtes utendørs, og ikke ha besøk av flere enn 20 gjester. Hvis alle gjester er fra samme husstand, kan man være flere, men man må klare å holde avstand.

Barn i barnehager og barneskoler kan ha besøk fra egen kohort. Beskyttede regnes ikke med i antallsberegningen ved hjemmebesøk, men det må være mulig å holde avstand.

Lettelser vurderes løpende.

Handelsnæringen

Åpent, med regulering av smittevernfaglig forsvarlig drift i covid-19-forskriften, som å tilrettelegge for minst én meters avstand, og ha rutiner for god hygiene med mer. Smitteverntiltak jf. egen bransjestandard.

Serveringssteder

Skjenkestoppen oppheves. Krav til smitteverntiltak: Registrering, redusert antall gjester og krav til avstand, særlig innendørs.

Arbeidsliv

Åpner opp for mer tilstedeværelse på arbeidsplassen, men fortsatt anbefalt delvis hjemmekontor for alle som har mulighet og/eller fleksibel arbeidstid.

Innenlandsreise

Innenlandsreiser kan gjennomføres. Smitteverntiltak vurderes fortløpende.

Private arrangementer

Inntil 100 personer på offentlig sted eller i leide/lånte lokaler, inne og ute.

Offentlige arrangementer

Det anbefales å arrangere utendørs heller enn innendørs.

Innendørs:

 • Inntil 400 personer (200 x 2 kohorter) uten faste, tilviste sitteplasser.
 • 1000 personer (500 x 2 kohorter) hvis alle i publikum sitter på faste tilviste plasser.
 • 50 prosent kapasitet opp til maks 1 000 personer (delt i kohorter på inntil 500) uten faste, tilviste sitteplasser, hvis det skal benyttes adgangstest og coronasertifikat.
 • 50 prosent kapasitet opp til maks 2 500 personer, delt i kohorter på inntil 500, hvis alle i publikum sitter i faste, tilviste plasser - dersom det skal benyttes adgangstest og coronasertifikat.

Utendørs:

 • Inntil 800 personer (200 x 4 kohorter) uten faste, tilviste sitteplasser
 • 2000 personer (500 x 4 kohorter) hvis alle i publikum sitter i faste, tilviste plasser.
 • 50 prosent kapasitet opp til maks 2000 personer (delt i kohorter på inntil 500) uten faste tilviste sitteplasser, hvis det skal benyttes adgangstest og coronasertifikat.
 • 50 prosent kapasitet opp til maks 5000 personer, delt i kohorter på inntil 500, hvis alle i publikum sitter i faste, tilviste plasser - dersom det skal benyttes adgangstest og coronasertifikat.

Foreløpig, kan endres

Inn-/utreise

Åpent for innreise til Norge med EU-coronasertifikat fra 24. juni. Fra 19. juni klokka 12 åpnes det også opp for at dansker slipper innreisekarantene, dersom de er fullvaksinert eller har gjennomgått coronasykdom. Lettelser for familier og kjærester som bor i EU, EØS-området og Storbritannia.

Se detaljert info

arrow-icon

Beskyttet eller ubeskyttet?

Personer beskyttet mot korona regnes ikke med i antallet det er tillatt å samle i private hjem, hager og hytter.

Du er definert som beskyttet dersom du

 • er fullvaksinert. Se definisjon under.
 • har fått én dose, og det har gått 3 til 15 uker etter du fikk dosen.
 • har gjennomgått covid-19-sykdom de siste seks månedene.

Du er fullvaksinert når du har:

 • fått to vaksinedoser, og det har gått over en uke siden du fikk den siste dosen.
 • gjennomgått covid-19 og fått én dose med koronavaksine for over en uke siden. Du kan ikke få vaksinedosen før tre uker etter du tok testen som var positiv.
 • Fått én vaksinedose og etter tre uker tester positivt på en koronatest. Du er da fullvaksinert når du er ferdig med isoleringen.
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer