Gladnyhet på en gråværsdag: Sommervarmen gjør comeback

I Sør-Norge blir det varmere for hver dag som går. Mandag returnerer nemlig supersommeren. I Nord-Norge er det litt verre …

SOMMER: Det sol og varme temperaturer i Sør-Norge i mai og deler av juni. Nå ser det ut til at sommeren gjør comeback, i hvert fall Østafjells. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
SOMMER: Det sol og varme temperaturer i Sør-Norge i mai og deler av juni. Nå ser det ut til at sommeren gjør comeback, i hvert fall Østafjells. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Selv om det er fredag, og du er klar for helg, må du i første omgang belage deg på paraplyvær, før sommertemperaturene returnerer i Sør-Norge mandag.

Fredag er det ventet at lavtrykket som ligger over sørlige deler av Sverige, gir perioder med regn på Nordvestlandet, i Trøndelag og nord på Østlandet. I resten av landsdelen blir det fint, viser prognosene til Meteorologisk institutt.

Varmest søndag

Men etter hvert som dagene går, blir været bedre.

- Lørdag og søndag blir det fint Østafjells, men det vil fortsatt være regnbyger i enkelte strøk på Vestlandet, Trøndelag og lengst nord på Østlandet, sier Ragnhild Nordhagen, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, til Dagbladet.

Ifølge prognosene blir søndag den varmeste dagen i helga, hvor det er ventet at man får opp mot 25 grader på Østlandet, opp mot 20 grader på Vestlandet og opp mot 13 grader i Trøndelag.

Når søndag blir til mandag, er det ventet sol og høyere temperaturer stort sett over hele Sør-Norge. Østafjells er det ventet at de varme maidagene gjør comeback, hvor de siste prognosene viser 25 grader. På Vestlandet kryper ikke temperaturene like høyt, men kommer opp i 16 grader rundt Bergen. I Trøndelag er det ventet at temperaturene blir de samme.

- Det ser ut til at det bygger seg opp en høytrykksrygg mot slutten av helgen. Neste uke starter bra med gode temperaturer, men det er uttrykk for enkelte ettermiddagsbyger, sier Nordhagen.

SILD I TØNNE: I dag ble det målt hele 28,8 grader i Oslo, og titusenvis av mennesker brukte dagen sin på Sørenga. Det er likevel noe de savner. Video: Ingrid Cogorno Vis mer

Dårligst i nord

Dessverre ser ikke ut til at høytrykksryggen gir høye temperaturer til Nord-Norge, i hvert fall ikke foreløpig.

Meteorolog Nordhagen forteller at hun og andre tromsøværinger begynner å bli temmelig lei av regn og lave temperaturer.

- Vi sitter bare å vente på det skal bli finvær. Dessverre ser det ut til at regnet fortsetter, Nordhagen og fortsetter:

- Lavtrykket som ligger sør i Sverige beveger seg nordover. I tillegg kommer det inn et fra øst. Det betyr at det blir perioder med regn de neste dagene, sier hun.

Nordhagen forteller at det ser ut til at det blir oppholdsvær i stort sett hele Nord-Norge i dag. Lørdag melder regnet sin ankomst igjen i Troms, på Finnmarksvidda og i Nordland. Det gjelder også søndag.

- Det ut som det er første gang på lenge at det kanskje blir noen dager med oppholdsvær i Nord-Norge. Hvis høytrykksryggen strekker seg lengre nordover, ser det ut til at vi får opphold i midten av neste uke. Det blir skyet værtype og spredt regn, men det kan i perioder bli fint vær, sier Nordhagen, og sier at det ikke akkurat er oppløftende nyheter for en værsyk nordlending.

Hun forteller at sist det var ordentlig fint i for eksempel Tromsø, var 10. mai. Det er seks uker siden.

Det varmeste været for nordlendingene sin del ligger i øst. Det ser derfor ut til at Øst-Finnmark kan få opp mot 20 grader neste uke.

Finnes håp

Selv om det ser ut til at nordlendingene ikke får sommervær med det første, kan et sosongvarsel utarbeidet av klimaforskere og meteorologer i hvert fall gi dem som bor lengst i landet et håp om sommervær.

Klimaforsker Erik Kolstad ved UNI Research og Bjerknessenteret har sammen med andre norske klimaforskere og meteorologer jobbet for å utvikle et eget norsk sesongvarsel som kan gi varsel på opptil 100 dager fram i tid.

Langtidsvarselet for juli og august ble presentert mandag. Deres langtidsvarsel viser at det kan bli en moderat varm juli i Sør-Norge ifølge tre av fire modeller, men den mest oppdaterte modellen gir derimot ingen signaler på varm juli.

- Vi kan ikke bekrefte at det blir varmt i juli og august, men modellene viser at sannsynligheten er større for at det blir varmt enn at det blir kaldt, sier Kolstad til Dagbladet.

Det gjenstår dermed å se om modellene stemmer.

Kolstad forteller at langtidsvarselet de presenterte i vinter, stemte overens med hvordan været ble. Han forteller at modellene sa det skulle bli en kald vinter i Sør-Norge. Det ble det også.

- Man sier ofte at man er redd for at man har brukt opp finværet. Er det mulig?

- Nei, det er motsatt av hva folk tror. Det er ofte slik at været henger sammen fra en måned til en annen. Hvis man har en varm juli, så får man ofte en varm august, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer