Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

Gladnyhet til besteforeldre

Besteforeldre og barnebarn kan nå møtes igjen, informerer FHI.

MYKNER OPP: På bakgrunn av ny kunnskap får besteforeldre nye råd fra helsemyndighetene. Video/foto: NTB Scanpix Vis mer

Mandag holdt regjeringen sin daglige pressekonferanse om corona-krisa. Justis- og beredskapsminister Monica Mæland og helse- og omsorgsminister Bent Høie som stilte. Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad og fagdirektør i Folkehelseinstituttet, Frode Forland, vil også være til stede.

Så langt er det 213 personer som har mistet livet som følger av coronaviruset i Norge. De siste dagene har antall smittede sunket kraftig.

Justisminister Monica Mæland fastholder de tre viktige prinsippene om å holde avstand, vaske hendene grundig og ofte og unngå ansamlinger av store folkemengder.

- Hvis ikke dette går, må vi stenge ned. Og det ønsker ingen av oss å gjøre, sier justisministeren.

Mæland fortsette med å informere om at NAV jobber på spreng med å behandle alle søknader. Siden 12. mars har de mottatt 420 000 søknader om dagpenger. Mæland sier at alle skal få det de har krav, men at det fremdeles er forsinkelser.

Barnebarn og besteforeldre kan møtes

Barn og besteforeldre kan nå møtes med en forutsetning om at smittevernråd opprettholdes, informerer FHI. Dette gjelder besteforeldre under 65 år. Møtene bør helst skje utendørs, men friske personer under 65 år kan også være sammen med barnebarn innendørs.

- Det viktigste er at man ikke møtes dersom noen har en infeksjon, enten hos den unge eller den gamle. I tillegg skal alle ha rene hender og man skal holde avstand. Best av alt er det om man kan møtes utendørs og ikke være for lenge sammen i et lite rom, sier Frode Forland.

Et av grepene som myndighetene tok for å bremse coronaepidemien var at besteforeldre ble rådet til ikke å passe barnebarn.

ØL: Mens alkoholservering fremdeles er forbudt i Oslo, tar stadig flere turen over fjorden til Nesodden. Reporter: Øystein Andersen. Video: Celina Morken / Dagbladet TV Vis mer

Halvering av smittbare sykdommer

Det har vært mer enn en halvering av andre smittbare sykdommer i Norge siden coronatiltakene ble satt i verk, opplyser Folkehelseinstituttet. Dette kan skyldes økt sosial isolasjon, men også at færre går til legen med symptomene, mener instituttet.

Reproduksjonstallet «R», som beskriver hvor mange mennesker en smittet person i snitt smitter videre, er nå beregnet til 0,63.

- Vi opererer nå med et nytt grunnlag for denne R-en, som er basert på oppdatert informasjon. Som slik at vi nå får en beregning som er knyttet til perioden fra 20. april fram til i dag. Slik fanger vi opp situasjonen fra da barnehagene åpnet, og da første til fjerde trinn i barneskolen åpnet, sier fagdirektør Frode Forland i Folkehelseinstituttet på regjeringens pressekonferanse mandag.

Han understreker at «R»-en er basert på tall knyttet til stor usikkerhet, men det er det beste estimatet vi har på smittespredningen i samfunnet per i dag.

I alt 182 000 nordmenn er testet for coronasmitte og nesten 8 000 har fått påvist smitte.

– De aller fleste tester negativt, bare rundt 5 prosent av testene er positive, sier Forland.

Helt trygt med Norgesferie

– Det er helt trygt å planlegge for norsk ferie, understreket justisminister Monica Mæland på mandagens pressekonferanse.

- Alt annet er mindre trygt, men det er veldig trygt å planlegge for norsk ferie, sa hun videre.

Mæland sa at regjeringen også ønsker å ha fri bevegelse innenfor EØS-området, men siden det er ulik smittespredning i samfunnet og utvikling, er det foreløpig restriksjoner.

- Dette er en fortløpende vurdering, sa hun.

Helseminister Bent Høie brukte også anledningen på pressekonferansen mandag til å understreke at rådet om å unngå unødvendige fritidsreiser ikke gjelder lenger.

Regjeringen vil komme tilbake med flere gode råd for ferie- og fritidsreiser om ikke så veldig lenge, ifølge helseministeren.

- Vi forstår at folk har behov for fritidsreiser, og da har vi noen gode råd på veien, sa han.

17-mai informasjon kommer

I forrige uke endret FHI sine anbefalinger om å holde to meter avstand til andre folk, til minst en til to meter. Helseministeren sier at de kommer tilbake til hvor mange folk man kan invitere på 17. mai-frokosten mot slutten av uken.

Regjeringen skal også komme med en statlig veileder som gjelder praktisering av besøk på sykehus og institusjoner, opplyser helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Bakgrunnen er tilbakemeldinger om at besøksforbudet praktiseres veldig strengt flere steder

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!