Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

Gladnyheter fra Høie

Helseminister Bent Høie kommer med en rekke lyspunkt under dagens pressekonferanse om håndteringen av coronaviruset.

PRESSEKONFERANSE: Helse- og omsorgsminister Bent Høie hadde et optimistisk budskap under onsdagens pressekonferanse. Video: NTB / Regjeringen Vis mer

- I dag har jeg lyst til å beroliger dere litt, starter helseminister Bent Høie under pressekonferansen med Erna Solberg og justisminister Monica Mæland onsdag ettermiddag.

Høie forteller det norske fellesskapet samler krefter på mange ulike måter og områder akkurat nå, og han vil vise til noen viktige eksempler på dette.

- Det aller viktigste vi gjør for å stoppe smitte er å følge rådene om håndvask og hosting og holde avstand til folk. I går kom en undersøkelse som viser at hele den norske befolkningen har fått med seg akkurat dette.

100 prosent av de spurte sier nå at de vet hva de kan gjøre for å hindre smitte.

- Det er en veldig god nyhet, sier Høie.

- Følger vi alle disse rådene kommer vi til å lykkes med å stoppe smitte og vi kommer sammen til å redde liv, fortsetter han.

Melder seg til tjeneste

Helseministeren advarer om at presset på helsetjenesten er stort og kommer til å bli større.

- Leger, sykepleiere, helsefagarbeidere og renholdere gjør en fantastisk innsats. De jobber på spreng for å hjelpe pasienter i dag, men ikke minst for å planlegge det som kommer i morgen og dagene etter. De kommer til å trenge hjelp, men også her er det gode nyheter, sier han og fortsetter:

- Sykehus og kommuner har etterlyst ekstra arbeidskraft og opplever en enorm og overveldende respons. Hundrevis av studenter, lærlinger, folk med andre yrker og med pensjonistbakgrunn har meldt seg til tjeneste.

OOPS, APP, APP: Dagbladet TV har fått tilgang til hele den nye corona-låta til «Songar frå nyheitene». Se den i sin helhet her! Video: Songar frå nyheitene Vis mer

Smittevernutstyr

Mange sykehus og kommuner har også meldt at de mangler smittevernutstyr.

- Alle skal vite at regjeringen gjør det vi kan for å skaffe dette, sier Høie, som påpeker at det til slutt er hans jobb å sørge for at de som går på jobb i helsetjenesten skal gjøre det på en trygg måte, sier Høie og fortsetter:

- Her er det også gode nyheter:

- En norsk bedrift starter opp med å produsere smittevernsfrakker, en annen med produksjon av desinfeksjonsvæsker, sier Høie.

I dag sørges det for ekstra forsyninger av smittevernutstyr til Oslo kommune, som hadde store mangler, forteller Høie videre.

Han informerer også om at svensk toll har sendt melding til alle sine stasjoner om å slippe gjennom medisinsk utstyr til Norge. Det gjelder i første omgang fram til 19. mars.

- Det betyr at lastebiler med utstyr får nå komme over grensa, sier Høie.

Nytt prosjekt

Vi trenger mer kunnskap om viruset vi kjemper mot. Nå starter et helt nytt prosjekt som vil gi oss dette, sier Høie. Folkehelseinstituttet og norsk helsenett lager nå et system for selvrapportering av luftveissymptomer fra innbyggere.

- I løpet av uker vil innbyggere over hele landet registrere symptomene for seg selv og barna sine på helsenorge.no. Dataene, som vil være anonyme, vil bli gjort løpende tilgjengelig for bruk av aktører i helsesektoren og for innbyggerne på FHIs nettsider, sier Høie og fortsetter:

- Det er også en viktig og god nyhet. Det vil gi oss større oversikt og større mulighet til å bekjempe smitten.

Dagbladet har i dag opprettet et coronakart. Hjelp oss å lage kartet for å vise coronasituasjonen.

Hele Norges coronakart