Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gla'jenta som kapret prinsen

Venner beskriver henne som et midtpunkt. Kong Harald sier Slottet har lært å sette pris på henne. Kronprins Haakon er stormforelsket. Dette er historien om sørlandsjenta Mette-Marit Tjessem Høiby som vant kronprinsens hjerte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Denne saken ble publisert i Dagbladet den 9. september 2000) Kronprins Haakon har kjempet hardt for sin kjærlighet. Han har vært krystallklar på at det er Mette-Marit han vil være sammen med. Han har trosset anbefalinger, råd og advarsler fra kristenfolk og monarkister.

Han har stått fast på sin kjærlighet på tross av politirapporter om miljøet rundt Mette-Marit. Nå har Slottet slått ring om alenemora fra Kristiansand. Det er ikke lenger tvil om at kongeparet har akseptert Mette-Marit som vår neste dronning. Onsdag sa kong Harald: - Jeg er først og fremst glad for at kronprinsen har funnet seg en kjæreste. Vi håper og tror det ender med giftermål til slutt.

Yngst av fire

Jenta kronprinsen har valgt ut som sin, er yngst i en søskenflokk på fire. Pappa Sven Høiby har jobbet som journalist, mens mor Marit Tjessem jobber i Kreditkassen i Kristiansand.

I barneåra var Mette-Marit populær blant de eldre søsknene. Det er 14 år mellom henne og storebror Espen, som i dag er SAS-kaptein. Både for ham og de to andre søsknene, Kristin og Per, var det stas å få ei lita søster å passe og ha ansvar for.

Mette-Marit viste seg tidlig som en aktiv og frisk jente. Hun skaffet seg lett venner, og var ivrig på idrettsbanen. I barneåra var det særlig slalåm og seiling som opptok henne.

Hun vokste opp i Vågsbygd i Kristiansand. I diskusjonstimene på Slettheie skole lærte hun å si fra hva hun mente. Samfunnsengasjementet tok hun med seg til ungdomsskolen der hun av venner blir beskrevet som en bestemt og ivrig debattant. Etter ungdomsskolen begynte hun på videregående.

Men Mette-Marit ville se mer av verden. Hun ble medlem av verdensomfattende Youth for Understanding (YFU) og bestemte seg for å ta et studieår på high school i Australia. Hun gikk på kurs foran utenlandsoppholdet, og markerte seg som moden og reflektert.

Ifølge venner var det i Australia hun virkelig ble voksen.

Gode skussmål

Mette-Marit lander i Melbourne, og får sjokk når hun og vertspappa Michael Green kjører de vel 200 kilometerne til småbyen Wangaratta. Men sørlandsjenta bruker ikke lang tid på å finne seg til rette på landsbygda. Hun får en nær vennekrets, og utmerker seg som en lærevillig og ansvarsbevisst ung jente.

Mette-Marit var vertsfamiliens første utvekslingselev. I dag, ti år seinere, husker de henne fortsatt som ei kjempejente. - Det overrasker meg selvsagt at hun kan bli dronning, men jeg tror Mette har mange gode sider som nasjonen skal få se. Hun har sans for humor og er lett å snakke med, sier vertspappa Green.

Også rektor Paul Scholes og faglærer Robert Finley er overbevist om at Mette-Marit er et godt valg for prinsen. Finley gikk mange turer med Mette-Marit i Victoria-alpene. Flere av hennes skolevenninner har fortsatt kontakt med sørlandsjenta, som også har vært to ganger på besøk i Australia etter at hun flyttet hjem.

Til skolevenner hun har snakket med det siste året, har hun unnlatt å fortelle at kjæresten hun har snakket om, er kronprins i Norge.

- Det er ikke alle utvekslingselever jeg husker, men Mette husket jeg med en gang da jeg ble fortalt nyheten om at hun var sammen med den norske tronarvingen. Hun var en god ambassadør for landet sitt. Blid, høflig og utadvendt, sier rektor Scholes.

Medlem av housemiljø

Da hun flyttet hjem, var hun mange erfaringer rikere, og begynte på Katedralskolen i Kristiansand. Der ble hun på ny et samlingspunkt i klassen. Men ifølge klassekamerater var hun ikke alltid like pliktoppfyllende når det gjaldt å møte opp i timene.

At hun var to år eldre enn de andre, gjorde at mange så på henne som litt mer moden. I russeavisa ble hun omtalt som «Klassens mamma».

Etter «Katta» begynte hun på ingeniørstudier i Grimstad. Hun fullførte ikke, men lot seg friste av storbyen, og reiste i 1995 til Oslo. Der får hun venner i det såkalte housemiljøet. Miljøet var preget av mye festing, også med innslag av dop. Det vakte oppsikt da det i vinter kom fram at Mette-Marit i denne tida hadde kontakt med personer med et kriminelt rulleblad, og at politiet hadde gransket vennekretsen hennes.

Hun vanker mye på utestedet Kristiania, og blir venner med discjockeyene og de ansatte. Her møter hun mannen som er far til lille Marius.

Kronprinsen kommenterte Mette-Marits deltakelse i housemiljøet da han i NRK 1 slapp nyheten om at de var kjærester:

- Først på 90-tallet vokste det fram en ungdomskultur i Oslo som gjerne refereres til som housemiljøet. Og det er klart at der er det relativt utagerende festing. I dette miljøet var Mette en aktiv del i den tida, vi har jo snakket veldig mye om dette her selvfølgelig, sa kronprinsen.

Sjekket på TV

Sommeren 1996 jobber hun på utestedet Beach Club i Oslo for å tjene penger til å studere. Så begynner hun på Bjørknes privatskole der hun tar opp igjen fag fra videregående. På denne tida gjør hun sin TV-debut, og er kveldens sjekker i programmet «Lysthuset» på TVNorge, der hundre gutter konkurrerte om et stevnemøte med sjekkedronningen.

Vinneren av konkurransen har seinere sagt han tror Mette-Marit kan bli en god dronning:

- Hun gjorde et godt inntrykk på meg. Haakon har fått ei kjempejente, sier Odd André Grotterød, som ble sjekket opp av Mette-Marit.

Studieåret på Bjørknes ga resultater. Til tross for at hun var gravid under studiene, leste hun opptil tolv timer hver dag, men gikk ikke glipp av juleballet på privatskolen.

I januar føder hun sin sønn Marius, og utover våren tar hun ytterligere fem fag ved Bjørknes. Det er i denne perioden at Mette-Marit blir kjent med Haakon.

Selv om hun oppnår gode karakterer, vet ikke Mette-Marit helt hva hun skal gjøre videre, og tar en pause.

I fjor begynte hun ved Universitetet i Oslo, på grunnfag i sosialantropologi. Vennskapet mellom henne og Haakon ble stadig tettere. Venner mener de to ble kjærester i sommermånedene i fjor på tida rundt Quart-festivalen i Kristiansand.

Flyttet inn

Ved semesterstart i fjor høst flyttet Mette-Marit inn hos kronprinsen i Ullevålsveien. Samboerskapet var midlertidig inntil Mette-Marit fikk seg en leilighet med en venninne. Der var kronprinsen hyppig gjest, og det forelskede paret ble flere ganger observert sammen på byen.

Nyheten om forholdet sprekker i romjula når Fædrelandsvennen i Kristiansand omtaler kjæresteparet. Mette-Marits første tanke er å beskytte sønnen. Nesten hele romjula er de to nyforelskede sammen i Hemsedal.

Utover våren opptrer de to stadig oftere. Som kjærestepar gjør de innkjøp, går på kino og fester sammen. I Oslo er de ofte å se på utestedet Head On, mens Mette-Marit i forrige uke var på åpningen av Buddha Bar, der to av Haakons tidligere kjærester også sto på gjestelista.

De to deler også interessen for musikk, og Mette-Marit kjører rundt i Haakons bil, en Audi. De har mange gode venner i musikkmiljøet, og liker å gå på konserter, også med ukjente band. Derfor var også oppholdet på Quart-festivalen i sommer uunnværlig.

I alt oppstyret rundt forholdet er det vanskelig for Mette-Marit å konsentrere seg om skolen. Men hun får veiledning fra sin kjæreste og kongefamilien i hvordan hun skal takle dette. Overfor venner gir hun uttrykk for at hun ønsker å fortsette studiene. Mette-Marit skal også dette semesteret være registrert som student. Sønnen Marius går fortsatt i Studentsamskipnadens barnehage.

Ifølge kronprinsen skal ikke Mette-Marit ha noen offisiell rolle enda. Hun får skryt for sin personlige og moderne klesstil som vitner om selvtillit. Moteredaktører mener hun er naturlig skjønn.

Trenger tid

Kronprinsen har tatt et stort ansvar for Mette-Marits sønn. Det er ofte han som bringer Marius til barnehagen før han drar videre til UDs aspirantskole. De to skal ha fått en fin tone seg imellom.

I Mette-Marits familie har Haakon blitt populær, selv om forholdet bidrar til mye oppstyr rundt familien.

Mette-Marits far, Sven Høiby, tror hans datter er sterk nok til å møte de utfordringene framtida med Haakon bringer:

- Hun er moden nok, har erfaring og «guts» nok til å takle de oppgavene hun blir stilt overfor, sa han etter at samboerskapet ble offentlig kunngjort fra Slottet.

Faren tror likevel at Mette-Marit ikke ønsker å bli dronning.

I løpet av de nærmeste ukene og månedene skal parets nye leilighet i Ullevålsveien pusses opp. Kronprinsen skal også i møte med biskop Gunnar Stålsett for å diskutere samboerskapet.

Selv om forholdet har vært en lang prosess for Mette-Marit og Haakon, innrømmer kronprinsen at det går fort i svingene.

- Jeg trenger tid, Mette-Marit trenger tid på seg. Spesielt for henne er dette en stor overgang, sa Haakon da han møtte media i Berlin.

Hennes venner er spente på fortsettelsen.

(Denne saken ble publisert i Dagbladet den 9. september 2000)

TRETTEN ÅR
ETT ÅR
SEKS ÅR
SJU ÅR: Første skoledag
<B>ÅTTE ÅR
FEMTEN ÅR
FORELSKET: Etter å ha fortalt alle om kjærligheten, lot paret fotografene få sitt.
<B>TRE ÅR