Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gla'jenta som kapret prinsen

Venner beskriver henne som et midtpunkt. Kong Harald sier at Slottet har lært seg å sette pris på Mette-Marit. Kronprins Haakon er stormforelsket. Dette er historien om den blide sørlandsjenta som vant prinsens hjerte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kronprins Haakon har kjempet for sin kjærlighet. Han har vært krystallklar på at det er Mette-Marit han vil være sammen med. Han har trosset anbefalinger, råd og advarsler fra kristenfolket og monarkister. Han har stått fast på sin kjærlighet på tross av politirapporter. Nå har også Slottet slått ring om alenemora fra Kristiansand. Det er ikke lenger tvil om at kongeparet har akseptert Mette-Marit som vår nye dronning.

Onsdag sa kong Harald: - Jeg er først og fremst glad for at kronprinsen har funnet seg en kjæreste. Vi håper og tror det ender med giftermål til slutt.

Yngst av fire

Jenta kronprinsen har valgt ut som den rette er yngst i en søskenflokk på fire. Pappa Sven Høyby er utdannet journalist, mens mor Marit Tjessem jobber i Kreditkassen i Kristiansand.

I barneåra var Mette-Marit populær blant de eldre søsknene. Det er 14 år mellom henne og storebror Espen som i dag er SAS-kaptein. Både for han og de to andre søsknene Kristin og Per var det var stas å få ei lita jente å passe og ha ansvar for.

Mette-Marit viste seg tidlig som en aktiv og frisk jente. Hun skaffet seg lett venner, og var ivrig på idrettsbanen. I barneåra var det spesielt slalåm og seiling som opptok henne. Hun vokste opp i Vågsbygd i Kristiansand og på Slettheie skole lærte hun å si fra hva hun mente i diskusjonstimene. Samfunnsengasjementet tok hun også med seg videre til Fiskå ungdomsskole der hun av venner blir beskrevet som en bestemt og ivrig debattant. Etter ungdomsskolen begynte hun på den lokale videregående skolen i Vågsbygd.

Men Mette-Marit ville se mer av verden. Etter et halvt års skolegang ble hun medlem av den verdensomfattende organisasjonen Youth for Understanding (YFU) og bestemte seg for å ta et studieår på High School i Australia. I løpet av sommeren var hun med på forberedelseskurs i samband med utenlandsoppholdet. Der markerte hun seg som moden og reflektert.

Ifølge venner var det i Australia hun virkelig vokste opp.

Gode skussmål

Mette-Marit lander i Melbourne, og får sjokk når hun og vertspappa Michael Green kjører det vel 200 kilometerene til småbyen Wangaratta. Den kortklipte sørlandsjenta bruker imidlertid ikke lang tid på å finne seg til rette på landsbygda. Hun får en nær vennekrets på skolen, og utmerker seg som en lærevillig og ansvarsbevisst ung jente.

Mette-Marit var vertsfamiliens første utvekslingselev, og i dag - ti år senere - husker de henne fortsatt som ei kjempejente.

- Det overrasker meg selvsagt at hun kan bli dronning, men jeg tror Mette har mange gode sider som nasjonen skal få se. Hun har sans for humor og er lett å snakke med, sier vertspappa Green.

Også rektor Paul Scholes og faglærer Robert Finley er overbevist om at Mette-Marit er et godt valg for prinsen. Finley gikk mange turer med Mette-Marit i de Victorianske alpene. Flere av hennes skolevenninner har fortsatt kontakt med sørlandsjenta som også har vært to ganger på besøk i Australia etter at hun flyttet tilbake til Norge.

Til skolevenner hun har snakket med det siste året har hun imidlertid unnlatt å fortelle at kjæresten hun har snakket om er arveprins i Norge.

-Det er ikke alle utvekslingselever jeg husker, men Mette husket jeg med en gang da jeg ble fortalt nyheten om at hun var sammen med den norske tronarvingen. Hun var en god ambassadør for landet sitt. Blid, høflig og utadvent, sier rektor Scholes til Dagbladet.

Medlem av housemiljøet

Da hun flyttet tilbake til Norge var hun mange erfaringer rikere, og begynte på Katedralskolen i Kristiansand. Der ble hun på nytt et samlingspunkt i klassen. Skjønt, ifølge klassekamerater, var hun ikke alltid like pliktoppfyllende når det gjaldt å møte opp i timene.

At hun var to år eldre enn de andre i klassen gjorde at mange så på henne som litt mer moden enn resten av klassen. Derav ble hun også omtalt i russeavisa som «Klassens mamma».

Etter at hun var ferdig på Katta begynte hun på ingeniørstudier i Grimstad. Hun fullførte ikke dette studiet. Hun lot seg isteden friste av storbyen, og reiste i 1995 til Oslo der hun får venner i den såkalte house-miljøet.

Miljøet var preget av mye festing, også med innslag av dop. Det vakte sterk oppsikt da det i vinter kom frem at Mette-Marit i denne tida hadde kontakt mer personer med et kriminelt rulleblad, og at politiet hadde gransket vennekretsen hennes.

Hun vanker mye på utestedet Kristiania, og blir venner med flere av disc-jockeyene og de ansatte. Det er også her hun møter mannen som er far til lille Marius.

Kronprins Haakon kommenterte Mette-Marits deltakelse i housemiljøet da han overfor Terje Svabø slapp nyheten om at kronprinsen var kjæreste med Mette-Marit: - På begynnelsen av 90-tallet vokste det fram en ungdomskultur i Oslo som gjerne refereres til som house-miljøet. Og det er klart at der er det relativt utagerende festing. I dette miljøet var Mette en aktiv del av i den tiden, vi har jo snakket veldig mye om dette her selvfølgelig, sa kronprinsen da.

Sjekket på TV

Mette-Marit jobbet sommer 1996 på utestedet Beach Club på Aker Brygge i Oslo for å tjene penger til å studere.

I august starter hun også på Bjørknes privatskole der hun tok opp igjen fag fra videregående. Samtidig gjorde hun også sin Tv-debut da hun deltok som kveldens sjekker i i programmet «Lysthuset» på TVNorge der hundre gutter konkurrerte om et stevnemøte med sjekkedronningen.

Vinneren av konkurransen har senere sagt til Dagbladet at han tror Mette-Marit kan bli en god dronning.

- Hun gjorde et godt inntrykk på meg. Spesielt hadde hun sjarmerende dialekt. Haakon har fått ei kjempejente, sier Odd André Grotterød som ble sjekket opp av Mette-Marit.

Studieåret på Bjørknes ga resultater. Til tross for at Mette-Marit var gravid under studiene leste hun opptil tolv timer hver dag. Likevel går hun ikke glipp av juleballet på privatskolen.

I midten av januar føder hun sin sønn Marius, og utover våren tar hun ytterligere fem fag ved Bjørknes. Det er også i denne perioden at Mette-Marit blir kjent med Haakon.

Til tross for at hun oppnår gode karakterer på skolen, vet ikke Mette-Marit helt hva hun skal gjøre videre. Hun tar seg en pause fra studiene.

I fjor begynte hun som student ved Universitetet i Oslo. Der startet hun på grunnfag i sosialantropologi. Vennskapet mellom henne og Haakon blir stadig tettere. Venner mener de to ble kjærester i sommermånedene rundt Quart-festivalen i Kristiansand.

Flyttet inn

Nyheten om forholdet sprekker i romjula når Mette-Marits lokalavis, Fædrelandsvennen, omtaler kjæresteparet. Mette-Marits første tanke er å beskytte sønnen. Nesten hele romjula er de to nyforelskede sammen i Hemsedal. Utover våren opptrer de to stadig oftere. Som kjærestepar gjør de innkjøp, går på kino og fester sammen. I Oslo er de ofte å se på utestedet Head On, mens Mette-Marit i forrige uke var på åpningen av Buddah Bar der to av Haakons tidligere kjærester også var på gjestelista.

De to deler også interessen for musikk, og Mette-Marit kjører rundt i Haakons bil, en Audi. De har mange gode venner i musikkmiljøet, og liker å gå på konserter, også med det som for folk flest er ukjente band. Derfor var også oppholdet på Quart-festivalen i sommer uunnværlig.

I alt oppstyret rundt forholdet er det vanskelig for Mette-Marit å konsentrere seg om skolen. I stedet får hun veiledning fra sin kjæreste og kongefamilien i hvordan hun skal takle alt oppstyret. Overfor venner gir hun imidlertid utrykk for at hun ønsker å fortsette studiene. Mette Marit skal også dette semesteret være registrert som student, og sønnen Marius går fortsatt i Studentsamskipnadens barnehage.

Ifølge kronprinsen skal ikke Mette-Marit ha noen offisiell rolle enda. Det betyr at det fortsatt er en tid igjen før hun dukker opp på slottet i offisielle sammenhenger. Mette-Marit får likevel skryt for sin personlige og moderne klesstil som vitner om selvtillit. Moteredaktører mener hun er naturlig skjønn.

Trenger tid

Kronprinsen har tatt stort ansvar for Mette-Marits sønn. Det er ofte han som bringer Marius til barnehagen før han drar videre til UDs aspirantskole. De to skal ha fått en fin tone seg imellom.

I Mette-Marits familie har Haakon blitt populær selv om forholdet bidrar til mye oppstyr rundt familien. Mette-Marits far, Sven Høiby, tror hans datter er sterk nok til å møte de utfordringene fremtiden med Haakon bringer.

- Hun er moden nok, har erfaring og «guts» nok til å takle de oppgavene hun blir stilt overfor, sa han etter at samboerskapet ble offentlig kunngjort fra Slottet. Faren tror likvel at Mette-Marit ikke ønsker å bli dronning.

I løpet av de nærmeste ukene og månedene skal parets nye leilighet i Ullevålsveien pusses opp. Kronprinsen skal også i møte med biskop Gunnar Stålsett for å diskutere samboerskapet. Selv om forholdet har vært en lang prosess for Mette-Marit og Haakon innrømmer kronprinsen at det går fort i svingene.

- Jeg trenger tid, Mette-Marit trenger tid på seg. Spesielt for henne er dette en stor overgang, sa Haakon da han møtte media i Berlin. Vennene til Mette-Marit legger vekt på at hun ikke er noe klassisk dronningemne. De er spente på fortsettelsen.

KAPRET PRINSEN: Mette-Marit kan ikke huske å ha drømt om prinsen som liten. Nå skal de gifte seg.