Gla'melding fra Giske

MERÅKER (Dagbladet): Det kan gå mot lysere tider for alle småbarnsforeldre: Ap er klar for å gå inn i forhandlinger med SV og Frp, for å få til en avtale som sikrer billigere barnehager.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dermed ligger det an til at Stortinget binder opp regjeringen Bondevik i enda en stor og kostbar reform, slik det nylig skjedde med bruken av tippemidlene.

Snakker sammen

- Vi har begynt å snakke sammen, og vi er villige til å komme SV og Frp i møte, men vi stiller krav, sier Ap's Trond Giske.

Han var fredag på et besøk i Meråker i Nord-Trøndelag. Der har kommunestyret vedtatt at alle barn skal ha barnehageplass. Alle som søker får svar innen ei uke, og alle får ja når som helst på året. Ventelister finnes ikke.

Drømmekommune

- Dette er min drømmekommune når det gjelder barnehager. Sånn skal det bli over hele landet.

- Men en barnehageplass i Meråker koster 2600 kroner?

- Ja, og det må vi gjøre noe med. Prisen skal omtrent halveres, sier Giske.

SV og Frp overrasket med sitt felles utspill om at ingen barnehageplass skal koste over 1500 kroner. Ap la først opp til en annen modell, med en gradvis prissenking samtidig med økt utbygging.

Ap's klare krav er, ifølge Giske:

- SV og Frp må forplikte seg til å være med på de bevilgningene som trengs i åra framover for å sørge for full barnehagedekning. Og de må være med på at vi fra 2006 lovfester en rett for alle barn til barnehageplass.

Giske sier de også må finne ordninger som sørger for at ingen barnehageplasser legges ned. Han viser til at en makspris på 1500 kroner i verste fall kan føre til at noen private barnehager blir ulønnsomme.

HELT PÅ KNÆRNE: - Sånn skal det bli over hele landet, sier Ap-politikeren Trond Giske om Meråker kommune. Der har kommunestyret vedtatt at alle barn skal ha barnehageplass.