Juletrafikken:

Glatta gir seg - frosten kommer

Torsdag 22. blir travleste dagen på Gardermoen. Toget Oslo - Bergen utsolgt nyttårsaften.

GLATT: Det har vært glatt flere steder, men nullføret ser ut til å gi seg ganske snart.
GLATT: Det har vært glatt flere steder, men nullføret ser ut til å gi seg ganske snart. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Såpeglatt og blokkerte veier i innland og langs kysten i store deler av landet sør for Dovre natt til tirsdag og utover tirsdagen.

Men verken Vegtrafikksentralen, de store flyplassene eller Vys togtrafikk er bekymret for at innspurten i juletrafikken skal gå helt i låst.

Et aldri så lite OBS fra Vy til de mange som skal på julebesøk med Bergensbanen begge veier Bergen - Oslo:

- Det begynner å bli fullt og bare få plasser igjen med Bergensbanen begge veier både dag og natt mot julekvelden. Nyttårsaften er morgentoget fra Oslo til Bergen allerede utsolgt, sier kommunikasjonssjef Åge-Christoffer Lundeby til Dagbladet.

Glatta gir seg - frosten kommer

Tog - bedre plass enn vanlig

Selv om nyåpnede Follo-banen er stengt til 27. desember, ser ikke Vy mørke skyer for resten av togtrafikken fram til jul.

- De som ville brukt Follo-banen, har Østfold-banen som før. Og på andre travle strekninger er det bedre plass enn vanlig fordi jula kommer i en helg og pendlerne er hjemme, sier Lundeby.

Mange av de store veiene vil ha nullføre og plussgrader også onsdag før det er varslet mange flere kuldegrader igjen fra torsdag og særlig fredag og julaften lørdag.

SKLIR: Dette er bilder fra Springklev i Arendal hvor flere bilister fikk problemer med å stoppe. Video: Olav Svaland. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Veiene - ikke ekstremt

- Det er ikke noe med vær- og temperaturvarslene som tilsier ekstremforhold på veiene de neste dagene. Men det vil være glatt på mange strekninger, og grunnregelen bak rattet gjelder like sterkt som vanlig: Avpass fart, avstand og utstyr etter forholdene, sier trafikkoperatør Thale Eikeset i Vegtrafikksentralen Øst etter en lang og hektisk start på tirsdagen.

Juletrafikken til og fra Oslo lufthavn Gardermoen og de andre store flyplassene vil gå som tilnærmet normalt.

Gardermoen - avising sinker litt

Kommunikasjonssjef Harald Kvam gjør noen minutters forbehold for avgangene fra Gardermoen.

- Snø i store mengder er mannskapet på Gardermoen godt vant til og forberedt på. Det er ikke slik varsler foran denne førjula. Men vær med tåke og ising, krever avising av flykropper og dusj med kjemikalier også inne i motorsystemet. Det er av hensyn til flysikkerheten, sier Kvam til Dagbladet.

Så langt har ikke avisingen ført til forsinkelser på mer enn 15 minutter i gjennomsnitt, i noen tilfeller en halvtime eller time.

- Uansett, den krystallklare regelen gjelder: Møt fram til den tiden flyselskapet sier i forhold til den planlagte avgangen, understreker Kvam.

- IKKE HVIT JUL: Vakthavende meteorolog, Bente Wahl, om værutsiktene og mulighetene for hvit jul på julaften. Wahl peker spesielt på ett sted som skiller seg ut som den store taperen. Video: Bjørge Dahle Johansen ( Dagbladet TV Vis mer

BA-trøbbel?

- Skaper de mange innstilte flyene til British Airways problemer i juletrafikken?

- For passasjerer som ikke kommer seg hit og videre som planlagt, blir det selvsagt problemer. Men ikke for trafikk med de andre selskapene ved de store norske flyplassene.

Torsdag 22. desember blir den travleste førjulsdagen på Gardermoen med 74 000 passasjerer. Samme dag i fjor var det 81 000 passasjerer.

- Vi ser tilsvarende nedgang i trafikken før jul på 10 til 15 prosent ved de fleste av våre flyplasser. Det ser ut til å henge sammen med at lille julaften og julaften denne gang kommer på fredag og lørdag. Derfor er mange ferdigreist til jul.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer