Glattcelle for knivbærere

Stortinget skjerper våpenloven. Bærer du kniv ulovlig risikerer du nå å bli satt rett på glattcella. - Jeg tror dette vil virke avskrekkende, sier stortingsrepresentant Carsten Dybevig (H) i justiskomiteen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er nå flertall på Stortinget for kraftige skjerpelser i våpenloven.

- De brutale overfallene i Moss og nå sist utenfor en nattklubb i Oslo, viser med all tydelighet at behovet for innskjerping er tilstede, sier Dybevig til Dagbladet.no.

Politiet gis nå mulighet til ikke bare å ransake personer, men faktisk også mulighet til å varetektsfengsle personer om nødvendig. Strafferammene for å ulovlig bære kniv på offentlig sted økes fra tre til seksmåneders fengsel. Det betyr at hvis du blir tatt med kniv risikerer du pågripelse og varetetksfengsling.

- Dette kan bli en overraskelse for mange, sier Dybevig.

Politiet vil få utvidet adgang til visitasjon etter våpen, og kan nå ransake både personer og biler på offentlig sted for å avverge bruk av kniv og våpen.

- Kriminelle og potensielle kriminelle skal få klar beskjed om hvor tålegrensen går. Det blir nulltoleranse for bruk og oppbevaring av kniver og skytevåpen i det offentlige rom både på kroppen og i biler plassert lett tilgjengelig, sier Dybevig.

Justiskomiteen vil også gå inn for en heving av strafferammen for ulovlig anskaffelse og befatning med våpen fra seks til ti års fengsel.

Nei til kvittering

Dybevig er mot Aps og SVs forslag om at politiet må gi personer som ransakes kvittering.

- Personvernet sikres best ved at man ikke oppsøker situasjoner og steder hvor visitasjon forekommer, sier Dybevig.