Glatte veier har ført til flere bilulykker i dag

Glatte veier over hele landet ledet til flere ulykker på veiene tirsdag og onsdag. - Det er viktig å se bort ifra hva som er fartsgrensene og kjøre etter det forholdene tillater, sier politiet.

FRONTKOLLISJON: En mann satt fastklemt etter at to personbiler frontkolliderte like utenfor Strømsåstunnelen på E134 ved Drammen i dag. Foto: Vegard Aas / NTB scanpix
FRONTKOLLISJON: En mann satt fastklemt etter at to personbiler frontkolliderte like utenfor Strømsåstunnelen på E134 ved Drammen i dag. Foto: Vegard Aas / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I går meldte Dagbladet om elendige kjøreforhold på julas verste trafikkdag. Snø, regn, vind og utforkjøringer førte til høy beredskap i Statens vegvesen i går.

Samtidig sendte meteorologisk institutt ut OBS-varsler om mye regn i Aust- og Vest-Agder, Telemark og Rogaland, om store snømengder i Buskerud, Oslo, Akershus, Oppland og Hedmark og om vanskelige kjøreforhold i fjellet.

Mens uværet, som førte til store mengder nedbør og sterk vind, preget store deler av landet i går og førte til glatte veier, utforkjøringer og innstilte ferjeavganger, spår meteorologene lettere vær på både Sør- og Østlandet de neste dagene. Samtidig tror de på færre utforkjøringer.

- Det blir ikke fullt så glatt på veiene de neste dagene som det har vært den siste tiden, sa statsmeteorolog Terje Alsvik Walløe til Dagbladet i går.

Flere trafikkulykker

De glatte veiene har likevel ført til flere ulykker på veiene tirsdag og onsdag. Allerede klokka 02.30 i natt meldte NTB at i alt ni personer ble sendt til sykehus etter to møteulykker kort tid etter hverandre nord i Buskerud tirsdag kveld. To barn ble tatt med i luftambulanse.

Ifølge politiet tyder mye på at begge ulykkene skjedde som følge av glatt føre.

Klokka 01.41 i natt fikk politiet også melding om at en en mann i slutten av tenårene omkom etter at en bil hadde gått rundt på veien i Kvinnherad kommune i Hordaland.

Klokken 16.30 ble tre personer skadd etter en trafikkulykke på E136 ved Jora, og i Buskerud satt en mann fastklemt etter at to personbiler frontkolliderte like utenfor Strømsåstunnelen på E134 ved Drammen.

I alt melder nyhetsbyrået om at syv mennesker har blitt hardt skadd, tolv personer har pådratt seg lettere skader og at en person har omkommet i bilulykker som følge av glatte veier i dag.

Kjør forsiktig

Selv om meteorologene melder mindre glatte veier de neste dagene, skal det sludde og regne i kystområdene i kveld og utover morgendagen. Kombinert med de lave temperaturene, kan det bli glatt.

- Nedbøren fortsetter utover kvelden, natten og morgendagen, også ligger temperaturene rundt null, så det blir vinterføre på veiene. Nedbøren vil hovedsakelig falle over Østafjells, Trøndelag og Helgeland, sier statsmeteorolog Marit Berger.

Trafikkoperatør i Statens vegvesen, Mette Brunes bekrefter at bilistene bør kjøre særlig forsiktig på veier med lite trafikk.

- Det har blitt litt glattere på veiene, og det gjelder særlig veier med lite trafikk. Hovedveiene er stort sett bare og våte. Vi har fått inn flere meldinger om glatte veier fra Akershus og enkelte steder i Hedmark, sier hun.

Beredskapen i Statens vegvesen er i følge Brunes ute for å strø og salte veiene. Likevel er hun spent på hva morgendagens vær har å by på for bilistene.

- Hvor glatt det er varierer veldig bra sted til sted. Det brøytes, saltes og strøs på de verste stedene, men det er meldt snø på Østlandet i morgentimene og utover formiddagen i morgen, så det blir spennende å se hva som venter oss, sier Brunes.

Ta det med ro

For å unngå ytterligere kollisjoner, råder Brunes bilistene seg til å ta det med ro og holde avstand fra andre bilister når de kjører.

- Man avpasse farten etter forholdene og kjøre deretter. Så lenge man har gode dekk og kjører pent, bør det gå bra, sier hun.

Operasjonsleder Tor Jøkling understreker at det er viktig å kjøre etter forholdene.

- Det viktigste rådet jeg har til bilistene er at de må tilpasse farten etter forholdene. Ikke stress, og beregn ekstra kjøretid når de skal et sted. Det er viktig å se bort ifra hva som er fartsgrensene og kjøre etter det forholdene tillater. Videre bør man sørge for at man har vinterdekk med tilstrekkelig mønster og pigger, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer