Gled deg til ferien

Det er lenge siden pengene våre var så mye verdt i utlandet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske kroner har den siste tiden styrket seg kraftig mot en rekke valutaer. Høye norske renter og en solid, oljesmurt økonomi gjør norske kroner attraktive for internasjonale pengeplasserere. Og når utlendingene kjøper norske kroner, stiger kronekursen. Dermed blir norske kroner mer verdt i forhold til andre valutaer.

Tirsdag kostet en euro 7,5730 kroner. Det er den laveste representative markedskursen Norges Bank har registrert noen gang. Amerikanske dollar har denne uken vært omsatt for helt ned mot 8,38 kroner, det laveste nivået siden mars 2000.

Imponerende sterk

- Oljeprisene er fortsatt høye, og vi har høye renter. Det slår gunstig ut for kronen. Så lenge disse forholdene er på plass, er det ingenting i veien for at kronen kan fortsette å styrke seg, sier sjefanalytiker Øystein Stephansen i Gjensidige NOR Markets til NTB.

- Det som er mest imponerende er at norske kroner styrker seg overfor euro i en fase hvor euroen går veldig sterkt mot dollaren. Det er nye takter, sier han.

Dette optimistiske synet deles av andre analytikere. Flere har i løpet av de siste ukene sagt at norske kroner på kort sikt kan fortsette å styrke seg, slik at eurokursen kan synke videre ned mot 7,50 kroner.

Billigere ferie

I praksis betyr en sterk krone at vi får langt mer igjen for pengene våre i utlandet. Reise og ferieopphold i Europa er blitt billigere. I tillegg kommer at europeiske priser har steget mindre enn norske de siste par årene. Nordmenn som legger ferien til Europa i sommer kan dermed få sin rimeligste utenlandsferie på mange år.

Svippturer til Sverige og Danmark blir også mer lønnsomme enn før. 100 svenske kroner er igjen nede på et nivå i underkant av 82 kroner mens danske kroner bare så vidt er dyrere enn norske. Nå må du ut med under 102 norske kroner for 100 danske.

Fordelen med en sterk krone for Norge er at import av utenlandske varer blir rimeligere. Det bidrar til å dempe prisstigningen i Norge. Lav prisstigning kan i sin tur føre til at Norges Bank velger å sette ned rentene. Det er det imidlertid få som tror.

Renteøkning

Spådommene i Norge har snudd i retning av en renteøkning i løpet av høsten. Mye tyder også på at årets lønnsoppgjør blir klart dyrere enn Norges Bank har lagt til grunn. Økonomene i DnB Markets og Gjensidige NOR Markets er blant dem som tror at sentralbanken setter opp rentene med et halvt prosentpoeng i august.

Analytikere regner også med at rentene kan gå opp i Europa og USA utover sommeren og høsten. Sverige satte opp rentene sist fredag, og Stephansen sier at renteoppgang i Europa kan føre til en svekkelse av krona. En mindre forskjell i rentenivået mellom Norge og Europa gjør det mindre attraktivt å plassere i norske kroner.

NTB

TA EN KIKK: Norske kroner har aldri vært så sterke målt mot euroen.