Glede og skuffelse i Stortinget over ny grunnlov

Gleden over den nye Grunnloven var tverrpolitisk i Stortinget tirsdagen, men opposisjonen beklager like fullt «en gyllen mulighet som gikk tapt».

HISTORISK BILDE: Stingsrepresentanter stemmer over nye grunnlovsendringer på Stortinget i Oslo tirsdag kveld. 
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
HISTORISK BILDE: Stingsrepresentanter stemmer over nye grunnlovsendringer på Stortinget i Oslo tirsdag kveld. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

«Historisk» var ordet som gikk igjen etter Stortingets maratonbehandling av tidenes mest omfattende grunnlovsendringer tirsdag.

En rekke politiske og sivile rettigheter som blant annet likhet for loven, retten til rettferdig rettergang og forbud mot dødsstraff, tortur og umenneskelig behandling, ble enstemmig vedtatt.

Stortingsrepresentantene ble også enige om å skrive barns rettigheter inn i Grunnloven, samt retten til utdanning.

En rekke forslag knyttet til økonomiske og sosiale rettigheter som venstresiden og sentrumspartiene ønsket inn i Grunnloven, fikk derimot ikke flertall. Høyres og Fremskrittspartiets (Frp) representanter stemte nei til blant annet retten til helsehjelp, retten til asyl og anerkjennelsen av samer som urfolk.

- Halvt ansvar - Det er en dag for blandende følelser, medgir Jette Christensen, saksordfører for menneskerettighetsforslagene og en av Arbeiderpartiets representanter i kontroll- og konstitusjonskomiteen.

- Vi ble invitert av Menneskerettighetsutvalget til å ta et stort ansvar for å gjøre Grunnloven til det den er ment å være, et fullverdig politisk og juridisk dokument. Men på grunn av Høyres og Fremskrittspartiets (Frp) holdning, fikk vi bare anledning til å ta halvparten av dette ansvaret, sier Christensen til NTB.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer