Glede, sinne og frykt

Verden reaksjoner er delte over henrettelsen av Saddam Hussein.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): George W. Bush mener hengingen av den tidligere diktatoren er en viktig milepæl på Iraks vei mot demokrati. Norge mener henrettelsen ikke hører hjemme i en rettsstat. Reaksjonene er mange og delte på dagens store nyhet.

Israel hyller henrettelsen av Saddam Hussein og sier han fikk som fortjent.

- Saddam Hussein sørget for sitt eget fall. Dette var en mann som gjorde stor skade på sitt folk, og som var en alvorlig trussel mot Israel, sier viseutenriksminister Shimon Peres.

Erkefienden død

Også Iran feirer henrettelsen av erkefienden som i 1980 gikk til krig mot landet. Krigen varte i åtte år og kostet en million mennesker livet på begge sider.

- Når det gjelder henrettelsen av Saddam, er det irakiske folk som har seiret, slik de seiret da Saddam ble styrtet, sier visestatsminister Hamid Reza Asefi.

Han fortsetter likevel med å kritiserte at henrettelsen ble gjennomført så raskt før alle rettssakene var over. Saddam er bare dømt for en av sine forbrytelser, nemlig massakren på 148 sjiamuslimske irakere i landsbyen Dujail i 1982.

Israels visestatsminister advarte også om følgene av henrettelsen. Han mener det kan føre til en styrking av Irans innflytelse i Midtøsten og spredning av irakisk terror til Jordan og Israel.

EU imot dødsstraff

Da Dagbladet.no møtte stastssekretær i UD Raymond Johansen tildligere i dag, sa også han at henrettelsen kan få beklagelige konsekvenser.

- Norge beklager hengingen og frykter at henrettelsen kan bidra til økt sekterisk vold i Irak. Dette er en dårlig start på forsoningsprosessen, sier Raymond Johansen, statssekretær i UD til Dagbladet.no.

Også EU fordømmer henrettelsen av Saddam Hussein og uttrykker frykt for at den kan føre til enda dypere splittelse i Irak.

- EU har konsekvent vært imot bruken av dødsstraff, sier den finske utenriksministeren Erkki Tuomioja. Finland innehar formannskapet i EU dette halvåret.

- Henrettelsen kan også virke splittende på Irak, spesielt siden det har vært alvorlig kritikk mot måten rettssaken er blitt ført på, sier Tuomioja videre.

I Vatikanet mener de henrettelsen er tragisk.

- Drapet på en skyldig part er ikke den rette måten å gjenopprette rettferdighet og skape forsoning på. Tvert imot er det risiko for at en henrettelse fører til hevnlyst og mer vold, sier talsmann Federico Lombardi ifølge NTB.

Krisen forsterkes

Libya har erklært tre dagers landesorg etter henrettelsen. Flagg ble heist på halv stang på alle offentlige bygninger og alle festligheter i forbindelse med id-feiringen er avlyst.

Libya sa i går at Saddam Hussein i virkeligheten var en krigsfange og derfor skulle vært dømt av en amerikansk domstol.

Selv om de flyktet fra Saddams undertrykkelse, mener flere eksilirakere NTB har snakket med at henrettelsen av den tidligere diktatoren er negativt for gjenoppbyggingen av den irakiske nasjonen.

- Min egen bror ble henrettet av Saddam 29. juli 1990, men vi må ikke bare tenke på hevn. Jeg tror ikke henrettelsen vil ha noen positiv effekt på kaoset i Irak. Vi må huske på at krisen bare ble forsterket etter at Saddam ble tatt - det samme vil skje nå som han er blitt hengt, sier sunnimuslimen Majid Dakhil fra Oslo, som kom til Norge for 18 år siden.

Det samme mener sjiamuslimen Hamad Abdul-Jabbar Shoraidah, opprinnelig fra Basra sør i landet. Han flyktet fra Irak etter sjiamuslimenes opprør mot Saddams regime etter golfkrigen, og har bodd i Oslo i åtte år.

- Når den irakiske regjeringen i dag henretter sine motstandere, er de ikke bedre enn Saddam selv. Det er først og fremst dialog, ikke vold, som løser Iraks problemer, sier eksilirakeren.

Hos kurdere blir henrettelsen mottatt med blandede følelser.

- Selv om jeg er redd for at henrettelsen vil skape mer kaos, og derfor skulle ønske han fikk livstid i fengsel, er dette en dag for feiring, sier Dizar Balisany i Kurdisk Studentforening.

Etter at nyheten om hengingen av Saddam ble kjent, ringte Balisany til familie og kjente i irakisk Kurdistan. Der var jubelen høylytt.

- Saddam påførte kurderne i Irak forferdelige lidelser, sier han.