Glede uten grenser

Sykepleier Cathrine Ulleberg (30) har med egne øyne sett folk dø i Somalia og Sudan. I dag er hun bare jublende glad. Hennes og 4000 andre kollegers innsats ble belønnet med Nobels fredspris for 1999.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette er en enorm støtte til det arbeidet som blir gjort av våre folk rundt om i verden, sier Cathrine Ulleberg. Hun har selv vært hjelpearbeider i en årrekke, og kom hjem fra Vietnam for bare to måneder siden.

- Det er viktig å ta pauser hjemme - stoppe opp og fordøye sterke inntrykk. Dessuten trenger jeg overskudd til å kunne gi noe når jeg er ute og reiser, sier Ulleberg.

Livslyst

Den sterkeste opplevelsen Ulleberg har hatt er oppholdet i Sudan i fjor høst under sultkatastrofen.

- I begynnelsen så vi folk dø av sult. Etterhvert fikk vi satt opp ernæringssenter og feltsykehus og gitt folk mat og sykehustjenester. Det som gjorde sterkest inntrykk, var at menneskene hadde en slik enorm livslyst, selv etter ti år med krig. De bryr seg om hverandre og hjelper hverandre.

Hvordan bearbeider dere opplevelsene?

- Vi prater mye med hverandre her på kontoret. Dessuten får vi tilbud om psykolog hvis vi trenger det.

Mange vil delta

Nå er 30-åringen stasjonert på kontoret i Oslo, der hun rekrutterer norske leger og sykepleiere. En enkel jobb, ettersom det er svært mange som ønsker å gi sitt bidrag til organisasjonen. Leger uten grenser har i dag ti medarbeidere i ni land. Dette året vil om lag 30 norske helsearbeidere reise ut for Leger uten grenser.

- Vi tar ut folk til intervju for å teste hvor psykisk sterke de er. Deretter blir de sendt på kurs i tropemedisin. Det er enklest å komme med om man har en eller annen form for spesialutdanning, sier Ulleberg.

- Hva er det som motiverer dere?

- Personlig føler jeg meg privilligert som kan hjelpe andre. Samtidig blir jeg drevet av en eventyrlyst. Jeg liker å lære noe om nye kulturer.

<B>STRÅLENDE GLAD:</B> Cathrine Ullenberg og de andre i Leger uten grenser får lønn for strevet.