Opptøyer i Venezuela

- Gledelig at Trump er villig til å støtte demokrati i USAs bakgård

Opposisjonens leder har utropt seg selv som president, med USAs støtte.

OPPTØYER: Venezuelas opposisjonsleder Juan Guaidó har erklært seg som landets midlertidige president foran titusenvis av jublende tilhengere i Caracas. Det har skapt sterke reaksjoner. Video: NTB Scanpix. Klipp: Emilie Rydning / Dagbladet. Teksting: Halldor Hustadnes / DagbladetVis mer Vis mer Vis m... Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SISTE: Natt til torsdag bekrefter venezuelanske myndigheter at minst sju personer er drept etter protestene mot Maduro.

- Det er gledelig at Trump er villig til å støtte demokrati i USAs bakgård, sier Leiv Marsteintredet, førsteamanuensis og Latin-Amerika-kjenner ved Universitetet i Bergen, til Dagbladet.

Det er høydramatisk på den politiske arenaen i Venezuela, og nå skjer ting i rask rekkefølge i det kriserammede landet, der motstanden mot den sosialistiske presidenten Nicolás Maduro stadig blir sterkere.

Tidligere i dag utropte opposisjonsleder Juan Guaidó seg selv som midlertidig president, foran tusenvis av demonstranter i hovedstaden Caracas.

- Jeg sverger å anta all presidentembetets makt for å sikre slutten på usurpasjonen [urettmessig maktovertakelse], sa Guaidó til tilhengerne, på datoen som markerer slutten på militærdiktaturet i 1958.

35-åringen, som sitter i nasjonalforsamlingen for det sosialdemokratiske partiet Folkeviljen, lover å holde nyvalg innen 30 dager.

Kaster ut diplomater

Guaidó kunne erklære seg som president trygg på at han har USA i ryggen. I går erklærte visepresident Mike Pence at «vi er med dere» foran dagens demonstrasjoner i en video på Twitter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer