Gledelig beslutning

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Bondevik-regjeringens beslutning om å bygge ny opera på Vestbanen i Oslo er gledelig. Etter tiår med krangler, vedtaksvegring og stadig verre arbeidsforhold for Operaens ansatte, er en avgjørelse tatt. Beslutningen er også en tanke paradoksal: det måtte en kulturminister fra Senterpartiet, selve distriktspartiet, til for å få fattet et vedtak.
  • Det er, som kulturminister Anne Enger Lahnstein selv understreker, viktig å huske at den nye operaen ikke er et Oslo-bygg. Den skal bli et praktbygg for hele nasjonen. Derfor bør den også brukes som en kulturell spydspiss til operaaktiviteter over hele landet. Samtidig er lokaliseringen på Vestbanetomta fornuftig i seg selv. Vestbanen er et sted mange nordmenn har et forhold til. Strøket, med Aker Brygge rett ved, er blant de best besøkte av tilreisende til Oslo.
  • Etter bare to måneder falt Lahnstein ned på den lokaliseringen også hennes to forgjengere fra Arbeiderpartiet gikk inn for. Men av frykt for intern partimotstand og av valgkamptaktiske grunner, flagget aldri Arbeiderparti-regjeringene standpunkt.
  • Det er ingen tvil om at kulturminister Lahnstein nå kan innkassere en foreløpig seier for godt politisk håndverk og handlekraft. Men det er flere satser igjen før den nye Vestbaneoperaen er kommet til finalen. Regjeringen Bondeviks melding til Stortinget i februar neste år må være så godt underbygd som beslutningsgrunnlag at stortingsflertallet allerede i vårsesjonen går inn for den nødvendige byggesummen på 1,4 milliarder kroner. Og premissene for arkitektkonkurransen må være så klare at man ikke vikles inn i nye Tullinløkka-begredeligheter.
  • Vi støtter Lahnstein når hun vil ha et rent operahus med to saler, og et hus som både skal være nøkternt og markere seg i landskapet og i folks bevissthet. Det er en storslått gave til nasjonen ved jubileet i år 2005 dersom vi kan feire et bygg vi er stolte av, og har fått et nytt hus for den scenekunsten som skal berike og glede oss alle.