Mindre sannsynlig:  Erik Solheim mener at det nå er mindre sannsynlig at det blir oljeboring i Lofoten og Vesterålen. Her på befaring på Moskenes i Lofoten. Foto: Gard Nybro-Nielsen, Miljøverndepartementet.
Mindre sannsynlig: Erik Solheim mener at det nå er mindre sannsynlig at det blir oljeboring i Lofoten og Vesterålen. Her på befaring på Moskenes i Lofoten. Foto: Gard Nybro-Nielsen, Miljøverndepartementet.Vis mer

Gledelig for Lofoten

Mindre sannsynlig med oljeboring etter nytt oljefunn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

8. august ble det kjent at det var gjort et nytt stort oljefunn i Nordsjøen. Funnet kan være det største som er gjort siden 1980-tallet.

Gledelig
Det er flere enn oljeselskapene som er fornøyde med funnet.

- Dette er veldig gledelig, sier miljøvernminister Erik Solheim.

- I forkant av dette funnet ble det gitt inntrykk av at vi nærmest sto foran svartedauden når det gjaldt oljebestanden. Vi trengte nye funn for å redde norske leverandører, sier han.

Et mye diskutert alternativ har vært boring i Lofoten og Vesterålen, en løsning SV har vært klart imot.

- Etter dette funnet er det enda mindre nødvendig å borre etter olje i Lofoten og Vesterålen, sier Solheim, som legger til at boring derfor også er mindre sannsynlig.

I går var Solheim i Lofoten for å se på mulighetene for en nasjonalpark på Lofotodden, og håper at en eventuell søknad om å sette området på FNs verdensarvliste også vil vanskeliggjøre oljeboring.

Ingen regel
I følge olje- og energiminister Ola Borten Moe er det ikke noen regel som sier at oljefunn andre steder betyr at boring i Lofoten og Vesterålen ikke vil skje.

- Vi skal fortsette å samle informasjon, og så blir det opp til Stortinget å avgjøre videre utvikling i Lofoten, sier han.

- På generelt grunnlag kan jeg si at norske oljeproduksjon har gått ned den siste tiden, og dette funnet vil bremse denne nedgangen, avslutter han.