DØDSBRANNER: To personer omkom i denne brannen i Ski i juli i fjor. 45 omkom i dødsbranner i fjor, men dette er det laveste tallet siden 1985.
Foto: Krister Sørbø / SCANPIX
DØDSBRANNER: To personer omkom i denne brannen i Ski i juli i fjor. 45 omkom i dødsbranner i fjor, men dette er det laveste tallet siden 1985. Foto: Krister Sørbø / SCANPIXVis mer

- Gledelig nedgang i antall dødsbranner

I løpet av 2011 omkom 45 mennesker i branner i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er et gledelig lavt tall. Det er vanskelig å si hva årsaken er, men i fjor var vi forskånet for det vi kaller katastrofebranner. Det vil si branner der mer enn fire mennesker mistet livet, sier administrerende direktør Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening til NTB.

De siste fem årene har i gjennomsnitt 69 mennesker mistet livet i branner her i landet, mens tallet de siste 16 årene er 64 i snitt per år.

- Vi må helt tilbake til 1985 eller enda tidligere for å finne lavere tall på omkomne i brann, sier han.

Enkle grep Kalheim påpeker at det ofte skal enkle grep til for å sikre seg mot brannfare. To tiltak er å sjekke det elektriske anlegget og sørge for at røykvarsleren fungerer.

- En god regel er å undersøke om noen av de elektriske sikringene er så varme at de er vanskelig å ta på. Da går anlegget på høygir og det er grunn til å kontakte en elektriker.

Mer enn 90 prosent av boligene i Norge har røykvarslere. Samtidig bor nesten en halv million i hjem der røykvarsleren ikke fungerer.

- Det skyldes nesten alltid at batteriet er flatt. Det er en billig forsikring å skifte det. Test varsleren en gang i måneden og når du har vært på ferie, enten med testknappen eller med røyk, sier han.

Mild desember Brannverndirektøren bemerker at den milde desembermåneden kan være noe av grunnen til det lave tallet over dødsbranner.

- Jeg håper noe av den innsatsen brannvesenet og vi gjør i løpet av året, når fram. Samtidig ser vi at antall branner øker markant når det er veldig kaldt. I fjor hadde vi en mild desember. Med mye fyring, ser vi også at antall branner øker.

Nær 40 prosent av boligbrannene har tilknytning til elektrisitet.

- Halvpartene av disse skyldes feil på det elektriske anlegget. Det oppstår gjerne når du har stor belastning på anlegget. I veldig kalde perioder står panelovnene på fullt. Har du da dårlige koblinger eller et underdimensjonert anlegg, vil det kunne føre til brann, sier Kalheim.

Den andre halvparten av disse brannene er gjerne knyttet til feil bruk.

- Man glemmer å skru av komfyren, men kan også ha tildekkede panelovner, ovner man ikke bruker så ofte, sier brannverndirektøren.
(NTB)