Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Gledelig og klokt vedtak

Senterpartiet er strålende fornøyd med Aps post-nei.

GLEDELIG: Sps parlamentariske leder, Trygve Slagsvold Vedum (til høyre) kan, sammen med partileder Liv Signe Navarsete og nestleder Ola Borten Moe (til venstre), glede seg over postvedtak i Ap. Her fra Sps landsmøte for noen uker siden. Foto: Ned Alley / Scanpix
GLEDELIG: Sps parlamentariske leder, Trygve Slagsvold Vedum (til høyre) kan, sammen med partileder Liv Signe Navarsete og nestleder Ola Borten Moe (til venstre), glede seg over postvedtak i Ap. Her fra Sps landsmøte for noen uker siden. Foto: Ned Alley / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) Sps parlamentariske leder, Trygve Slagsvold Vedum er godt fornøyd med vedtaket til Aps landsmøte.

- Vi synes dette er et gledelig og klokt vedtak. Nå er jo alle tre partier i regjeringen enige. Det har jo vært en grundig behandling i Ap også. Det er en tid for diskusjon, og en tid for vedtak, sier han til Dagbladet.

Fra før av har SV og Sp klare vedtak mot postdirektivet.

- Riktig vedtak
Vedum forklarer hvorfor han han er fornøyd med et reservasjonsvedtak.

- Med postdirektivet ville man fått post opp til tre ganger på for eksempel på Ullern i Oslo, bare på en dag når posten blir privatisert, sier han og forklarer:

- Da ville man kunne fått færre postombæringer i uka på mindre steder. Jeg tror verken at de som bor i tettere strøk har bruk for postombæring flere ganger til dagen eller at de synes det er riktig med færre postlevering andre steder. Derfor er det nå riktig å bruke reservasjonsretten, sier Vedum.

Bruker retten
I formiddag bekreftet også statsminister Jens Stoltenberg at regjeringa vil bruke reservasjonsretten i EØS mot postdirektivet.
- Jeg støttet redaksjonskomiteens forslag. Men mange hadde klart vedtak om å bruke reservasjonsretten fra sine fylkesårsmøter. Det er greit, nå følger vi det opp, sier Stoltenberg til Dagbladet og legger til:

- Nå må vi bruke bestemmelsen i EØS-avtalen som gir adgang til reservasjonsrett. Målet var det samme i begge forslag, å sikre landsdekkende posttjenester, enhetsport og seksdagers postombæring.

Ble overkjørt
Etter en lang natt med forhandlinger greide Rigmor Aasrud og Ap-ledelsen likevel ikke å komme Ap-landsmøte i møte. Da forslaget skulle vedtas fikk Rogalands helthetlige endringsforslag et overlegent flertall med 181 stemmer.

Dermed er det klart at Ap ikke vil gå inn for å implementere postdirektivet, og forlanger nå at Ap i regjering går inn for å bruke reservasjonsretten i saken om postdirektivet.

Det har lenge vært klart at mange fylkeslag i Ap har vært i mot postdirektivet. Likevel har man forsøkt seg på et kompromissforslag. I dag tidlig la Rigmor Aasrud fram et forslag hvor Ap-landsmøte lar det være opp til landsstyre å se an regjeringens drøftinger med EU, for så å overlate det til landsstyre å vurdere om man skal bruke reservasjonsretten mot direktivet.

Historisk vedtak
Det ble ikke tilfelle. I stedet gikk landsmøtet inn for å bruke reservasjonsretten mot direktivet nå, og Jens Stoltenberg og Jonas Gahr Støre har fått et soleklart mandat fra landsmøte.

 NEDERLAG:  Etter en lang natt med forhandlinger og desperat forsøk på kompromiss. Til slutt måtte Jens Stoltenberg innse at Ap-landsmøte til slutt bestemte seg for å gå inn for å bruke reservasjonsretten mot postdirektivet nå, uavhengig regjeringens drøftinger med EU. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
NEDERLAG: Etter en lang natt med forhandlinger og desperat forsøk på kompromiss. Til slutt måtte Jens Stoltenberg innse at Ap-landsmøte til slutt bestemte seg for å gå inn for å bruke reservasjonsretten mot postdirektivet nå, uavhengig regjeringens drøftinger med EU. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Fra før av er SV og Sp i mot postdirektivet. Med dette vedtaket vil det bli første gang at regjeringen benytter seg av den mye omstridte reservasjonsretten. For EU-tilhengere i Ap har det lenge sittet langt inne å benytte seg av nettopp den muligheten.

Kompromiss-forsøk
I et desperat forsøk på å unngå veto mot EUs postdirektiv gikk Jens Stoltenberg og andre partitopper dra delegasjon til delegasjon i går. Tidligere i dag skrev Dagbladet at det kunne ligge an til et kompromiss i en omstridte saken.

Sent i går kveld, under landsmøtefesten, ble redaksjonskomiteen som prøver å finne samlende løsninger på Ap's landsmøte, enige om et kompromiss.

Men da kompromissforslaget skulle opp til behandling kom Rogaland Ap med et helhetlig endringsforslag som konstaterer at Ap vil gå inn for å bruke reservasjonsretten nå, og ikke se an drøftingene i EU.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media