Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Gleden min har en bismak

STAVANGER (Dagbladet): - Jo da, gleden min har en bismak, innrømmer Stein Viksveen (62), omringet av blomster og gratulerende kolleger. Smilet er breiest og mest ekte når han omfavnes av sønn Petter og svigerdatter Liz og tårene renner hos alle.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Journalisten i Stavanger Aftenblad blir ikke tiltalt for spionasje, men kampen mot Politiets Overvåkingstjeneste har kostet svært mye.

- Nå skal jeg hjem og gi kona en varm klem. Så drar vi til Sørlandet for å nyte høsten. Men pensjonistlivet vil jeg leve i Frankrike, sier Stein Viksveen til Dagbladet.

Han sier at han hele tida har vært skråsikker på egen uskyld. Selv om Riksadvokaten hevder at han har overlevert dokumenter til Stasi-agenter i det tidligere Øst-Tyskland.

- Jeg føler meg renvasket, helt renvasket. Men motparten sier ikke «sorry, vi tok feil, og gir meg 25 000 kroner i oppreisning». Klart at dette har en bismak, medgir han.

- POTs hevnakt

Riksadvokaten mener at Stein Viksveen var den mystiske «Lance» i Stasi-arkivene. Viksveen rister på hodet og mener at «Lance» må ha vært en slags sekkepost for likt og ulikt i et korrupt og forbrytersk system.

- Stasi-agentene kan ha hatt et behov for en «Lance» for å legitimere utgifter. Dokumenter fra ulike kilder ble vel lagt under dekknavnet. Det er totalt meningsløst å identifisere «Lance» som meg.

- Hvor mye har det egentlig kostet politiet å etterforske disse uhyrlige påstandene mot meg? 20 eller 40 millioner kroner? Jeg tror denne aksjonen mot meg er POTs hevnakt etter oppvasken rundt Berge Furre-saken, sier Stein Viksveen.

Vurderer erstatning

Nå vil Viksveen og advokatene bruke tid og vurdere om det er grunnlag for erstatningskrav.

- Jeg er et uskyldig offer fordi jeg reiste Europa rundt som journalist. Jeg snublet oppi en affære.

- I min 40-årige karriere har jeg møtt tusenvis av personer. Seks Stasi-agenter påstår at de husker meg. Vel, de kan lyve. En av dem er dømt for underslag. Og hvem kan svare for alle kontakter og møter som ligger 30 år tilbake i tid?

Viksveen tror Stasi kanskje ønsket ham som agent. Og noen Stasi-agenter hadde muligens behov for å skryte på seg en norsk spion.

- Skremmende arroganse, er Viksveens ord på sin erfaring med det norske overvåkingspolitiet. Snart skriver han sluttordene i sin bok som spionsiktet, men først skal han nyte sine første dager som pensjonist.

LETTELSE: - To år som spionsiktet hat vært ei svært tøff tid, ikke minst for min familie, sier Stein Viksveen. Her får han blomster av sønnen Petter og svigerdatter Liz.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!