Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Gleder meg til Monsen-søksmål

- Og få med deg at jeg er sarkastisk, sier statssekretær i Barne- og likestillingsdepartementet.

ANGRIPER MONSEN: Statssekretær Lotte Grepp Knutsen tar ikke Filosof og Fritt ord-vinner Nona Karin Monsen seriøst.
Fotograf: Yngve Kveine
ANGRIPER MONSEN: Statssekretær Lotte Grepp Knutsen tar ikke Filosof og Fritt ord-vinner Nona Karin Monsen seriøst. Fotograf: Yngve Kveine Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Statssekretær i Barne- og likestillings- departementet Lotte Grepp Knutsen fyrer av en bredside mot Nina Karin Monsen, som i dag varslet et omfattende søksmål mot staten i kjølvannet av den nye ekteskapsloven (se faktaboks).

- Det er selvfølgelig alvorlig at hun vil sakssøke staten. Men innholdet i det Monsen sier, det tar jeg ikke seriøst, sier Knutsen til Dagbladet.

- Inge kristne ville giftet seg
Monsen hevder den nye loven setter spørsmålstegn ved gyldigheten til tidligere inngåtte ekteskap og mener at «ingen kristne ville ha giftet seg» under den nye loven. Monsen vil trekke Staten for retten for å prøve den nye loven juridisk, med sikte på å avskaffe den.

- Vi krever å ha et ekteskap som er basert på våre verdier og vår tro, sier Nina Karin Monsen til Dagbladet.

Utsagnet får alle plugger til å tenne i Barne og likestillingsdepartementet, som hadde ansvaret for å innføre den nye ekteskapsloven.

- Dette søksmålet er basert på en logikk som sier at når flere får tilgang til en institusjon, så får den mindre verdi. Jeg ser med interesse på at rettsapparatet skal få prøve seg på denne typen logikk, sier Knutsen.

- Kan hun vinne?

- Dette blir en sak i domstolene. Jeg nøyer meg med å si at jeg gleder meg til Monsens ekteskaps-søksmål. Og få med deg at jeg er sarkastisk i stemme her, legger statssekretæren til.

Knutsen understreker at hun har full respekt for politisk motstandere, men at hun reagerer på metoden.

- Det er selvfølgelig legitimt å være politisk uenig i den nye ekteskapsloven, det er søksmålet som blir spesielt, sier hun.

- Vi kan vinne
Moralfilosof og forfatter Monsen tror domstolene kan gjøre slutt på ekteskapsloven.

- Er dette en politisk markering, eller tror dere at denne saken har mulighet til å nå frem i rettsvesenet?

- Det er absolutt en sak jeg tror kan vinne frem med. Ekteskapet er basert på fri vilje og samtykke. Vi som giftet oss før den nye ekteskapsloven trådte i kraft vil vite om ekteskapet vår fremdeles er gyldig, sier Monsen til Dagbladet.

Jussprofessor Hans Petter Graver tror ikke Monsen og de andre saksøkerne, deriblant forlagssjef Asle Dingstad, vil vinne fram i norsk rettsvesen.

- Jeg har vanskelig for å se hvordan ekteskapsloven kan være diskriminerende. De kan få prøvet ut saken i forhold til Menneskerettighetskonvensjonen, men jeg har liten tro på at de vil vinne fram, sier Graver til NTB.

Graver ledet også utvalget som nå har utarbeidet en ny diskrimineringslov.

FRITT ORD-VINNER: Nina Karin Monsen ble i vår overrakt Fritt Ord-prisen for 2009 under et arrangement i Operaen. Bak skimtes styreleder i Fritt Ord, Francis Sejersted. 
Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
FRITT ORD-VINNER: Nina Karin Monsen ble i vår overrakt Fritt Ord-prisen for 2009 under et arrangement i Operaen. Bak skimtes styreleder i Fritt Ord, Francis Sejersted. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX Vis mer

- Ikke Monsens mandat
Et vesentlig poeng for Monsen er det at ekteskap nå er overført til et register som ingen kristne ville giftet seg under.

Medlem av Kirkerådet, Petter Normann Dille, avviser premissene i Monsens retorikk.

- Det er drøyt av Monsen å trekke en konklusjon på vegne av alle kristne i Norge. Det er hun ikke en posisjon til å gjøre, sier Dille.

Fikk Fritt ord-pris

Det stormet rundt Nina Karin Monsen også tidligere i år da hun ble tildelt Fritt Ord-prisen, og i et nettmøte med Dagbladet skrev Monsen at lesbiske kvinner får handikappede barn.


- Lesbiske ser på mannen som en stut, en ren melkemaskin til bruk i avl. De oppsøker en helseklinikk for de få utvalgte donorer. Det mener jeg er rasehygiene på privat basis med bioteknologers hjelp. Slike kvinner nedverdiger seg selv og sitt barn. De lar barna starte livet med et handikap, uttalte Monsen.

TVILER PÅ AT MONSEN NÅR FRAM: Jussprofessor Hans Petter Graver.
Foto: Knut Falch / SCANPIX
TVILER PÅ AT MONSEN NÅR FRAM: Jussprofessor Hans Petter Graver. Foto: Knut Falch / SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling