-Gleder meg til rettssaken

Cato Schiøtz er overrasket, men samtidig imponert over statsadvokatene. Orderud-forsvareren er overbevist om at innrømmelsen om delt påtalemyndighet var klarert av Riksadvokaten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- De er på offensiven og gjør et godt mediemessig håndverk, sier Schiøtz. Nå gleder advokaten seg til rettssaken.

I går våknet advokat Cato Schiøtz til statsadvokatene Olav Helge Thue og Jørn S. Mauruds bekjennelser.

I et eksklusivt intervju med Dagbladet vedgikk statsadvokatene at de først hadde innstilt på at det ikke skulle tas ut drapstiltale mot ekteparet Veronica og Per Kristian Orderud.

Riksadvokaten overprøvde henleggelsesinnstillingen og tiltalte likevel ekteparet, sammen med Kristin Kirkemo Haukland og Lars Grønnerød, for overlagt drap.
- Intervjuet i Dagbladet i går var viktig. Selv om henleggelsesinnstillingen ville kommet fram uansett.

- Jeg tror det er helt enestående at det i en drapssak har vært en opprinnelig delt påtalemyndighet. Personlig kan jeg ikke huske noen sak hvor det har vært en slik splid hos påtalemyndigheten, sier Schiøtz.

- Viktig virkning

- Det er viktig å huske at det er statsadvokatene Jørn S. Maurud og Olav Helge Thue som virkelig kjenner og har jobbet med denne saken i mange måneder. De har hatt saken i to omganger, først sendte de den tilbake til politiet, deretter har de jobbet videre med den. Ingen i påtalemyndigheten har en slik detaljkunnskap om saken. Hos Riksadvokaten er det ingen som kan saken så godt.
- Tror du innrømmelsen av at de ikke ville tiltale ekteparet svekker påtalemyndighetens sak?

- Utspillet til statsadvokatene har en veldig viktig virkning. Jeg har veldig opptatt av faren for forhåndsdømming i denne saken, det ville kunnet prege meddommerne.

- Med all tydelighet viser Maurud og Thues intervju i Dagbladet i går at saken er helt marginal. Dette er et veldig viktig element for å få nullstilt saken. Slik at vi begynner hovedforhandlingen med blanke ark, sier Cato Schiøtz.

Bagatelliserer

- Betyr det at du har et større håp om å få en frifinnelse for din klient?

- Jeg tror det vil være alminnelig enighet om at statsadvokatenes innrømmelser gir forsvarerne et ekstra psykologisk kort å spille på, sier Schiøtz.

Påtalemyndigheten velger etter Schiøtz oppfatning en helt riktig mediestrategi.

- Maurud og Thue lykkes i en «kitting- og limesituasjon», for å dempe den interne uenighet. Og der gjør de en god jobb, sier Schiøtz, som ikke vet med sikkerhet, men er personlig overbevist om at statsadvokatene Jørn S. Maurud og Olav Helge Thue hadde klarert intervjuet i Dagbladet med riksadvokat Tor-Aksel Busch.

- Jeg vil tro at riksadvokaten er helt enig i hvordan dette er håndtert. Dette gir påtalemyndigheten anledning til selv å styre og dempe inntrykket av intern strid, sier Schiøtz.

Advokaten har også merket seg hva han selv karakteriserer som en svært viktig detalj.
- I Dagblad-intervjuet henviser statsadvokatene til resultatet av etterforskningen fra oktober i fjor og fram til i år. De unnlater, ikke overraskende, å gå i detalj om hva nytt som skal ha kommet fram siden oktober. Jeg gleder meg til å gå nærmere inn og undersøke hva som rent faktisk skjedde i fjorårets tre siste måneder, sier Schiøtz.

Før han fortsetter:

- Det er meg helt ukjent at det skal ha skjedd noe i denne saken, sier advokat Cato Schiøtz.

MARGINALE BEVIS: - Bevisene i Orderud-saken er helt marginale. Statsadvokatenes innrømmelser er bevis på det, sier advokat <P> Cato Schiøtz.