Raset i Gjerdrum

- Gleder oss til å åpne skolen igjen

Gjerdrum barneskole er nå erklært trygg. - Noen vil nok synes det er skremmende å komme tilbake på skolen, men vi skal gjøre alt vi kan for at barn og ansatte skal føle seg trygge på skolen, sier rektor Ann-Merethe S. Rønning.

BLE EVAKUERT: Gjerdrum barneskole lå innenfor området som måtte evakueres i Ask sentrum etter leirraset 30. desember. Nå er evakueringen rundt skolen opphevet. Foto:Lars Eivind Bones / Dagbladet
BLE EVAKUERT: Gjerdrum barneskole lå innenfor området som måtte evakueres i Ask sentrum etter leirraset 30. desember. Nå er evakueringen rundt skolen opphevet. Foto:Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det har gått en uke siden Gjerdrum-samfunnet ble rammet av det enorme kvikkleire-raset, der ti mennesker mistet livet og rundt tusen personer ble evakuert. Gjerdrum barneskole ble også evakuert, men ble i kveld erklært for trygg.

- Vi er veldig glade for å kunne åpne skolen vår igjen. Vi har veldig mange som er berørt på skolen, og da er det å komme tilbake til en så normal hverdag som mulig spesielt viktig. Derfor har vi også hatt undervisning siden tirsdag, akkurat som planlagt, sier rektor Ann-Merethe S. Rønning til Dagbladet.

Barnepsykolog

De 335 elevene har delvis hatt hjemmeskole og delvis uteskole. Flere titalls elever har blitt evakuert i forbindelse med raset.

KAN ÅPNES IGJEN. Gjerdrum barneskole er ikke lenger evakuert. Til uka kan barna igjen komme fysisk på skolen. - Vi gleder oss, sier rektor Ann-Merethe S. Rønning. Foto:Lars Eivind Bones / Dagbladet
KAN ÅPNES IGJEN. Gjerdrum barneskole er ikke lenger evakuert. Til uka kan barna igjen komme fysisk på skolen. - Vi gleder oss, sier rektor Ann-Merethe S. Rønning. Foto:Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Vi har også hatt klasserom som er bemannet med lærer og annet personell på begge hotellene der de evakuerte befinner seg, sier hun og fortsetter:

- Noen elever er naturligvis mer berørt enn andre, så de sørger vi for at får raskt hjelp. De tre første skoledagene har gått veldig fint. Våre dyktige ansatte er allerede godt trent i å håndtere barn i veldig mange forskjellige livssituasjoner, sier Rønning.

SØKER TRØST: Sokneprest i Nannestad, Lilja Torsteinsdottir, forteller at flere kommer innom kirken etter tragedien i Gjerdrum. Reporter: Ralf Lofstad. Video: Maja Walberg Klev / Dagbladet TV Vis mer

Dagen før skolestart hadde de ansatte en planleggingsdag der de blant annet hadde et foredrag med en barnepsykolog.

- De hjalp oss med å forberede oss enda bedre på å ta imot barn som har vært ute for sorg, krise og store og uforutsette hendelser som dette, sier rektoren.

Trygg rektor

Gjerdrum barneskole ligger rundt 600 til 700 meter i luftlinje fra selve raset. Rektoren har ikke vært på skolen, men vet at skolebygget og uteplassen er intakt.

Det var først i kveld at rektor og skoleledelsen fikk vite at skolen og området rundt ikke lenger er evakuert.

- Når både NVE og politiet sier at skolen er trygg, så stoler jeg på dem, og vi er veldig glade for å få tilbake bygget vårt, sier Rønning, som har vært rektor på skolen i seks år.

RØD SONE: Rørlegger Espen Cedell jobber på spreng med å reparere vann og avløpsledninger i risikosonen ved de forlatte husene rundt raset i Ask. Video: Lars Eivind Bones og Øystein Andersen Vis mer

- Skremmende

Likevel utelukker hun ikke at noen også synes det kan bli vanskelig å komme tilbake til Ask sentrum igjen.

- Jeg vil anta at noen synes det er skremmende å komme tilbake til skolen, men skal ha tett kontakt med foresatte og skal følge opp barna godt, sier rektoren.

Hun viser til at både PPT-tjeneste, familie- og helseteam, sosiallærere og barnevernstjeneste er involvert i skolestarten.

- Vi har svært dyktige folk som har jobbet, og vil jobbe, døgnet rundt for å løse dette på best mulig måte, sier rektor Rønning.

FOLK I SJOKK: Innbyggerne i Gjerdrum har hatt en tøff inngang til 2021. En rekke boliger ble tatt av kvikkleirskredet onsdag for en drøy uke siden. Ti personer har mistet livet. Mandag denne uka var det stille i Ask sentrum, og flere hadde plassert lys ved hovedgata. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
FOLK I SJOKK: Innbyggerne i Gjerdrum har hatt en tøff inngang til 2021. En rekke boliger ble tatt av kvikkleirskredet onsdag for en drøy uke siden. Ti personer har mistet livet. Mandag denne uka var det stille i Ask sentrum, og flere hadde plassert lys ved hovedgata. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

Men selv om skolen ikke lenger er evakuert, er det ikke sikkert at barna kommer tilbake til skolen allerede neste uke.

- Vi fikk beskjed om dette like før dere. I morgen har vi mange møte med skolens ledergruppe, tillitsvalgte, FAU, verneombud og kommunalsjefen i Gjerdrum. Sammen skal vi lage gode planer for hvordan dette skal løses, sier rektoren.

- Gleder oss

Siden skoleledelsen antok at skolen ikke kunne åpne allerede neste uke, har de laget en plan for undervisningen andre steder.

- Det er ikke sikkert at alle disse planer endres. Noen elever skulle på ordinær svømmeundervisning i en annen kommune, andre skulle ha uteskole, med mer. En god del av disse planene opprettholdes nok, sier hun.

I tillegg har verken hun eller noen av de andre ansatte vært på skolen ennå.

- Det er jo litt uklarheter. NVE har tatt masse jordprøver i skolegården vår, og det må kanskje ryddes opp etter det. Vi må i hvert fall forsikre oss om at alt er trygt, sier hun.

Skolen har stått tom siden elever og lærere tok skoleferie 18. desember. SFO ble stengt 22. desember.

- Men vi er veldig glade for at vi skal få komme tilbake, sier rektor Ann-Merethe S. Rønning.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer