Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Gleder oss til å komme hjem

-Vi har det veldig fint her i London, men gleder oss til å komme tilbake til Norge, sier kronprins Haakon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Og får full støtte av kronprinsesse Mette-Marit:

- Jeg gleder meg til å komme hjem. Jeg savner venner og kjente, sier hun, og legger til at hun regner med at hun og kronprinsen vender tilbake til en travel hverdag når de flytter hjem til Norge til høsten.

Terrortrussel

Kronprinsparet flyttet som kjent til London i fjor høst for å studere. De siste ukene har det vært fokusert mye på terrortrusselen i den britiske hovedstaden. Hvordan har kronprinsparet opplevd det?

- Vi merker ikke så mye til terrorfaren i dagliglivet, men følger det på nyhetene som alle andre, sier kronprinsen.

Han og kronprinsessen møtte mandag norsk presse før en omvisning i det britiske parlamentet. Dette er en av de få offisielle oppgavene kronprinsparet har hatt siden de flyttet til London.

- Vi ser virkelig fram til omvisningen. Det er hyggelig å være her. Norge og Storbritannia har tradisjonelt et nært og godt forhold som det er viktig å bygge videre på, sa kronprinsen.

Tipp-tippoldemor i Overhuset

Under sitt rundt tre timer lange besøk fikk kronprinsparet omvisning både i Under- og Overhuset. På programmet sto også lunsj med en gruppe av norgesinteresserte politikere.

Besøket startet med omvisning i Overhuset, House of Lords, hvor kronprinsen blant annet ble vist et flott portrett av sin tipp-tippoldemor dronning Victoria. Portrettet henger i det som kalles The Queen's Robing Room.

- Det er her dronningen kler seg og ifører seg kappe og krone før hun åpner Parlamentet, sier Hedley Duncan som er the Yeoman Usher i Overhuset og er ansvarlig for både administrasjon, sikkerhet og omvisning.

Den flere hundre kvadratmeter rikt dekorert salen ble bygd av dronning Victoria og sto ferdig i 1861.

Mange norgesvenner

Kronprinsparet var invitert av den britisk-norske gruppen i parlamentet.

- Vi er veldig glade for at de sa ja til å komme. Da vi hørte at kronprinsparet skulle flytte til London, var det naturlig for oss å invitere dem, sier Lord Faulkner, som er sekretær i British-Norwegian All-Party Parliamentary Group, til NTB.

Svært mange land har egne vennskapsgrupper i det britiske parlamentet.

- Med sine 141 medlemmer er den britisk-norske gruppen blant de største, sier Lord Faulkner.

Gruppen har som formål å opprettholde og styrke de gode forbindelsene mellom Norge og Storbritannia, spesielt mellom de to nasjonalforsamlingene.

- Når norske politikere er her på besøk møter vi dem. I fjor hadde vi en delegasjon i Norge, sier Lord Faulkner. Han sier at han selv er medlem fordi han har hatt mye med Norge å gjøre.

- Jeg har mange norske venner og har vært mye i Norge, sier han.

Gruppen har medlemmer fra alle partier, fra både Over- og Underhuset.

Hvor gammel parlamentsgruppen er vet ikke lorden, men han anslår at den er «en av de eldste i sitt slag i Parlamentet».

(NTB)

HJEMLENGSEL: Kronprinsparet har ikke merket mye til terrortrusselen, men gleder seg til å komme hjem.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling