Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Velges til MDG-leder på digitalt landsmøte

Gleder seg ikke over oljesmell

Une Aina Bastholm (34) blir valgt til partileder i Miljøpartiet de grønne i dag, når partiet går fra å ha to talspersoner til én partileder. Hun gleder seg ikke over bakteppet, der oljemarkedet er i ferd med å krasjlande.

Som det eneste av partiene på Stortinget, velger miljøpartiet de grønne å gjennomføre landsmøtet sitt i vår.

Det skjer i en nedstrippet versjon og, som alt denne spesielle våren, digitalt over videokonferanse.

Valg av ny ledelse er det viktigste på programmet. MDG går fra å ha to nasjonale talspersoner til å følge modellene i de andre norske partiene med en partileder og to nestledere.

Une Aina Bastholm (33) har ingen utfordrere til partilederjobben. Arild Hermstad, som hun fram til nå har vært sidestilt med, trakk sitt kandidatur da valgkomiteen innstilte Bastholm på førsteplass.

- Jeg tror det blir ganske likt som i dag. Jeg har ledet partiet i fire år, selv om det har vært sammen med en annen person og med en annen tittel. Jeg mener det er en endring som er veldig bra. Med to nestledere blir det en forsterking av den politiske ledelsen fra to til tre.

GLEDER SEG: Une Bastholm tror det er bra at det nå vil være avklart hvem som har det øverste ansvaret i MDG. Foto: Bjørn Langsem
GLEDER SEG: Une Bastholm tror det er bra at det nå vil være avklart hvem som har det øverste ansvaret i MDG. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- Jeg tror det vil være fint for organisasjonen og kanskje også for meg, at det er avklart hvem som skal ha siste ordet, og hvem som har ansvaret til syvende og sist. Jeg tror det vil gjøre meg mer skjerpet, sier Bastholm.

Dramatisk valg

Bastholm ble valgt inn som talsperson i MDG sammen med Rasmus Hansson i 2016, da hun var 30 år gammel. Det var da stort drama på landsmøtet, da Hansson gjorde det klart at han ville trekke seg om han ikke fikk Bastholm som sin makker. Han fikk det som han ville, men utløste et sinne hos utfordreren og hennes støttespillere. Men mye har skjedd siden den gang.

I 2017 ble Une Aina Bastholm valgt inn på Stortinget etter at hun overtok Hanssons plass på toppen av Oslo-lista. Hansson satset friskt på å bli valgt inn fra Akershus, men mislyktes. Dermed var det Bastholm som var MDGs eneste Stortingsrepresentant.

Når hun nå blir eneleder, er det langt mindre dramatikk. Til gjengjeld er omstendighetene ellers i verden mer dramatiske enn på lenge. Norge er så vidt i ferd med å åpne opp etter å ha vært nær stengt ned i flere måneder, arbeidsledigheten er skyhøy, økonomien på full fart nedover og oljenæringen, som MDG har villet omstille og legge ned, er i sjokk etter at man får første gang i historien til og med har sett negative oljepriser da alle oljelagre var overfylt.

Sier ikke «hva var det jeg sa»

- Har du litt lyst til å si «hva var det jeg sa»?

- Nei, det er jo ikke så gøy. Dette er en alvorlig situasjon. Når det når det går dårlig med økonomien er det stor fare for at det går dårlig med folk. Og som i andre kriser, vil det også her være de mest sårbare som rammes hardest og i størst grad mister jobben.

- Men er det dette dere har advart mot?

- Olje og gass er råvare, det er sårbart for en økonomi å være så avhengig av en råvare. For prisene vil gå opp og ned. Det har vi visst lenge. Men vi har likevel som land brukt mye penger på å investere i olje og gass fordi vi har vært trygge på å få mer tilbake. I et økonomisk rasjonale har det gitt mening, men det gir ikke mening lenger, mener Bastholm.

Hun har likevel ikke mye tro på at krisen i oljemarkedet vil gi en varig endring i den norske petroleumspolitikken.

- Det voldsomme prisfallet er et økonomisk språk som denne regjeringen forstår mer enn klimaspørsmålet. Det kan hende de er mer forsiktige av den grunn og ser mer på virkemidler for å holde på arbeidsplassene og sikre nye grønne oppdrag til bedriftene i industrien i stedet for å subsidiere selve olja skattelettelser for å få mer investeringer. Men nei, jeg har ikke store forhåpninger, sier hun og utdyper:

- Vi hadde oljeprisfallet i 2014-2015. Da omstilte mange verft og rederier seg for å bli mer variert og robust, men norske politikere har ikke omstilt seg. Politikere har vanskeligere for å omstille seg enn næringslivet og folk flest, de er ofte mer opptatt av å forsvare vedtak de gjorde for fire år siden. Det er veldig uheldig når vi har det så travelt som i klimakrisa.

Bastholm ønsker seg en aktiv næringspolitikk, der staten sørger for oppdrag som også er med å løse klimakrisen, når hjulene skal settes i gang igjen i samfunnet. En storstilt satsing på havvind, miljøvennlige skip og på karbonfangst og lagring.

STUDENTØKONOMI: Flere studenter må trosse råd om å bli værende på studiestedet og reiser hjem. Grunnen er permitteringer og manglende støtteordninger. Nå vil MDG gi dem dagpenger. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

Sannsynligvis over viktig grense

Som partileder blir et viktig prosjekt for henne at MDG skal få flere representanter på Stortinget ved valget neste år. Kommer hun over sperregrensa på 4 prosent mener hun partiet bør være fornøyd. Da får partiene tilgang til utjevningsmandater slik at de sikres flere folkevalgte på Stortinget.

- Jeg mener det er mer sannsynlig at vi klarer det, enn at vi ikke klarer det. Vi har et grunnfjell nå. Selv om klima og miljø ikke har vært så tydelig til stede i nyhetsbildet de siste ukene, har vi ligget stabilt over 4 prosent på gjennomsnittet av meningsmålingene. Det er lovende og veldig motiverende.

- Hvordan skal det nås?

- Vi må være tydelige på at vi vil ta ansvar for samfunnsutviklingen og søke makt på vegne av velgerne våre. Vi skal bli et bredt grønt folkeparti og et nasjonalt styringsparti, sier Bastholm.

Hun sier det ikke betyr at de må i regjering for enhver pris.

- Det vil avhenge av hva vi får til i forhandlinger. Men det betyr at vi skal vokse ikke bare ved å få proteststemmer, men stemmer fra folk som tror på at Norge kan bedre, som stemmer på partiet som setter klima og miljø øverst, fordi det er det største problemet vi står ovenfor globalt. Vi må vise at det å ta vare på klima og miljø, natur og økosystemer også er å ta vare på oss selv.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!