Gleder seg over livet

De har hatt kreft. De har opplevd fortvilelsen, redselen og håpet. Nå gleder Mia (6), Kristine (21) og Wenche (85) seg over livet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I helga deltar de tre i Røde Fjær-aksjonen for å samle inn penger til kreftsaken.

Vi møter dem på kafé. De snakker om alvorlige saker og snart om morsomme observasjoner.

Under måltidet finner Wenche Foss og Kristine Hjulstad ut at de har hatt samme behandlende lege ved Radiumhospitalet, Claes Tropé.

- Tenk, jeg har aldri møtt ham i edru tilstand, ler Kristine. Wenche er enig. Når Tropé dukker opp, er det alltid i forbindelse med en narkose. Heller ikke Mia Hestdal er ukjent med fenomenet:

- Hver gang jeg får narkose, sovner jeg, sier hun undrende.

Ikke-tema

Da Wenche Foss fikk kreft og måtte fjerne det ene brystet som 51-åring, var sykdommen et ikke-tema.

- Jeg lovte Radiumhospitalet at hvis jeg ikke døde, skulle jeg fronte kreftsaken. Og det løftet har jeg holdt, sier Wenche, som for et par år siden fikk kreft i halsen. Men også det overlevde hun.

- Jeg tror jeg har bekjempet kreften for godt. Jeg er selvsagt redd for tilbakefall, men det er andre ting jeg frykter mye mer. Å få slag og havne hjelpeløs på et hjem, det tenker jeg mye på. Jeg vil ikke være andre til byrde.

Mer enn 22000 nordmenn vil i år få diagnosen kreft. Antallet øker, men den positive meldingen fra Kreftregisteret er at flere likevel vil overleve. Under helgas Røde Fjær-aksjon håper Den Norske Kreftforening og Lions International å samle inn 40 millioner kroner til kreftsaken.

Wenche Foss har nådd livets kveld, mens Mia befinner seg i den andre enden av livsløpet. Men seksåringen har rukket å lure kreftdøden, etter å ha fått konstatert leukemi (blodkreft) i juli i fjor.

- Jeg merket at jeg ble så slapp. Jeg hadde så lite blod, er Mias versjon av hvordan familien oppdaget at hun hadde kreft.

Wenche har bøyd seg fram for å høre bedre. Da setter Mia øynene i henne og sier belærende:

- Kreft er farlig. Mye farligere enn du tror! Man kan dø av det.

- Nei da, trøstelyver Wenche.

- Det var i gamle dager, det. dør ingen av det.

Pappa Ståle forteller at han og mammaen til Mia var nødt til å være åpen med jentungen:

- Hun var jo på en avdeling der lekekameratene døde fra henne. Vi kunne ikke holde det skjult.

Ståle informerte også Mias klasse om hva hun gjennomgikk.

- Det var en tøff opplevelse å stå i klasserommet og se den tomme pulten hennes. Samtidig var det fint. Pulten sto der og representerte Mia alle timene hun var borte.

Svulster på to kilo

Like inkluderende har ikke Kristine Hjulstad, som ble kåret til Årets tryllekunstner i fjor, opplevd skolen. Man skulle tro at hennes historie hørte hjemme på den tida da Wenche Foss fikk sykdommen første gang.

16 år gammel fikk Kristine konstatert kreft i magen. I hui og hast ble det operert ut to svulster på til sammen to kilo. Seinere ble en tredje svulst tatt med cellegift.

Siden har Kristine lidd av ulike seinskader - vekttap, utmattethet, angst og depresjoner. Dessuten hadde hun, og har hun fortsatt, mareritt hver gang det nærmer seg tid for nye blodprøver. Det skjer hver tredje måned.

- Til å begynne med sa jeg ingenting om sykdommen i klassen. Men ryktene gikk jo. Ingen snakket til meg. De behandlet meg som om jeg var spedalsk. Nå hilser de alle fall på meg, sier den kjente tryllekunstneren.

Etter fire år med kreftspøkelset hengende over seg har Kristine bestemt seg for å studere medisin.

Signert utgave

Kristine haler ei bok fra veska, og spør om Wenche kan signere. Boka heter «Livets gave» og er den første av seks biografier om Wenche Foss. Boka ble gitt til Kristines mamma - fra Kristines pappa og Kristine sjøl - da Kristine bare var ett år gammel.

- Kan skjønne det, sier Wenche og skriver en hilsen til sin nye venninne i boka som ble kjøpt for 20 år siden.

LURTE KREFTDØDEN: Wenche Foss (85), Mia Hestdal (6) og Kristine Hjulstad har alle kjempet mot kreften - og vunnet. I kveld viser TV2 en dokumentar om Mia, i morgen dukker Wenche og Kristine opp i innsamlingsaksjonen på tv.