Gleder seg over under på hjemmebane

Helga Pedersen til peptalk med Jens Stoltenberg før dagens pressekonferanse.

 BLID TROSS REGJERINGSTAP:  Ap's nestleder Helga Pedersen på vei inn til statsministerboligen i formiddag. Foto: Øystein Andersen / Dagbladet.
BLID TROSS REGJERINGSTAP: Ap's nestleder Helga Pedersen på vei inn til statsministerboligen i formiddag. Foto: Øystein Andersen / Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Arbeiderpartiets nestleder Helga Pedersen var den første i Ap-styret som kom til statsministerboligen for å drøfte valgresultatet og den nye opposisjonstilværelsen på Stortinget med statsminister Jens Stoltenberg.

Poserende med nye lakseskinnveske fra Bodø virket nestlederen blid og fornøyd tross nattens stemmeopptelling. Hun ble gjenvalgt som førstekandidat fra hjemfylket Finnmark.

Underet fra Nesseby - Hjemme fikk vi 40 prosent av stemmene. Det var som sist og det er vi godt fornøyd med. Det var ergerlig og trist for oss at tredjekandidat Ingalill Olsen tapte sin stortingsplass med knapp margin, men jeg velger å glede meg med et lite rødgrønt under fra  nabokommune Nesseby. Kirsti Bergstø fra SV kommer inn på et utjevningsmandat, og det er et under på mer enn en måte, sier Tana-fødte Helga Pedersen til Dagbladet.

- I fjor ble hun operert for livmorkreft, og fikk beskjed om at hun ikke kunne få barn. Nå har hun en baby på fem uker og får plass på Stortinget. Jeg må bare juble med henne, sier Arbeiderpartiets nestleder.

Hun er sikker på at Arbeiderpartiet vil bli svært gjenkjennelig i opposisjon på Stortinget med skole, helse og velferd foran skattekutt. Det er preget vil også ligge i det kommende statsbudsjettet som avtroppende Stoltenberg-regjering har fire uker på å gjøre ferdig.

Så blir det opp til det nye Stortinget å bestemme hva som går gjennom der.

Om hva hun tror i forhold til de nye regjeringspartiene sier hun følgende med en liten latter: - De er fire som har sagt at de skal samarbeide, og jeg tror ikke det er noen gode ide at vi blander oss som en femtepart der.

Og hun legger til: - De skal få nok av utfordringer å ta til med direkte. Først blir det handlingsregelen og den økonomiske politikken, så kommer sikkert klima og innvandring.

Hun tror at det gode samarbeidet med SV og Sp vil fortsette i opposisjon.

- Krysser hver elv Statssekretær Hans Kristian Amundsen kommer også rundt hjørnet med sin dokumentkoffert. Hans jobb for Jens Stoltenberg står og faller med regjeringsposisjonen, og den gamle Nordlys-redaktøren har ikke noen jobb å gå til når Erna Solberg flytter inn.

 TRIKKEFØRER?:  Statssekretær Hans Kristian Amundsen tapte både valg og jobb. Foto: Øystein Andersen / Dagbladet.
TRIKKEFØRER?: Statssekretær Hans Kristian Amundsen tapte både valg og jobb. Foto: Øystein Andersen / Dagbladet. Vis mer

- Kanskje jeg kan lære meg å kjøre en sånn, sier han med et smil når trikken dundrer forbi.

Amundsen er sikker på at Jens Stoltenberg vil markere seg i opposisjon på Stortinget.

- Han har den gudbenådede innstillingen og krysse en ny elv når den kommer. Det nytter ikke å la utfordringene hope seg opp som politiker på dette nivået. Da blir du gal. Innboksen er full hele tiden uansett, sier Stoltenbergs næreste medarbeider på vei inn jernporten.

 VENNSKAPELIG:  Helga Pedersen og sekretær Øyvind Slåke (høyre) blir sluppet inn til statsministerboligen av kommunikasjonsrådgiver Arvid Samland. Foto: Øystein Andersen / Dagbladet.
VENNSKAPELIG: Helga Pedersen og sekretær Øyvind Slåke (høyre) blir sluppet inn til statsministerboligen av kommunikasjonsrådgiver Arvid Samland. Foto: Øystein Andersen / Dagbladet. Vis mer