Gleder seg til å komme hjem

Sterkt forbrente Naoroz Qualandar (10) ble reddet av utenriksminister Jonas Gahr Støre. Etter fire ukers behandling i Bergen er hun klar for å reise hjem til mor og søsken i Afghanistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet.no): - Jeg gleder meg veldig til å komme hjem til mor, mine to søstre og bror. I tillegg skal det bli godt å komme tilbake til skolen for å lære å lese og skrive, sier Naoroz til Dagbladet.no.

I dag fikk hun seg en tur opp med Fløybanen og en tur på Akvariet i Bergen, før hun stilte på en pressekonferanse sammen med faren Giran Qalandar.

Svært takknemlig

Naoroz er skrevet ut av Brannskadeavsnittet på Haukeland universitetssykehus. Hun reiser med fly til Oslo onsdag og videre til Kabul med et fly som er innleid av Forsvaret. Derfra går turen videre til Maimana der hun ble funnet sterkt forbrent etter at ei oljelampe hadde antent huset til familien.

Giran Qualandar er svært takknemlig overfor de norske utenriksmyndighetene, Røde Kors og legene på sykehuset i Bergen. De ble fanget opp av utenriksminister Jonas Gahr Støre da han besøkte Afghanistan for en måned siden.

Støre er glad

- Jeg var med dem i flyet til Norge, og kan nå se hvor mye bedre Naoroz er blitt. Støre har bedt om å bli løpende oppdatert om utviklingen hennes, og er nå svært glad for at hun kan få reise hjem igjen, sier seniorrådgiver Stig Traavik i Utenriksdepartementet.

UD skal bistå Røde Kors med et brannskadeprosjekt i Afghanistan. Når undersøkelser i det krigsherjede landet er ferdiggjort om noen uker, skal departementet bevilge penger for å få igang et arbeid som skal konsentrere seg om forebygging av brannskader og en enkel behandling på sykehusene der.

FRISKMELDT: Naoroz Qualandar (10) har fremdeles brannsår i ansiktet og på kroppen, men kan nå reise hjem sammen med sin far Giran Qalandar til familien i Afghanistan. Foto: Oddmund Lunde
FRISKMELDT: Naoroz Qualandar (10) har fremdeles brannsår i ansiktet og på kroppen, men kan nå reise hjem sammen med sin far Giran Qalandar til familien i Afghanistan. Foto: Oddmund Lunde Vis mer

- Solstråle

- Naoroz har vært som en solstråle. Hun hadde tredje grads forbrenning og infeksjoner da hun kom til oss. Nå har hun enkelte sår igjen som vil gro. Vi skal følge henne opp i et samarbeid med forsvarets sanitet i Afghanistan, sier seksjonsoverlege Einar Eriksen på Haukeland universitetssykehus.

- Jeg gleder meg til å hjelpe mamma i huset vårt, sier Naoroz.

Giran Qualandar sier at han gleder seg til å få alt på plass igjen i huset og til å komme tilbake i arbeid som bonde.

- Kanskje vi kan komme tilbake til Norge en gang i framtida. Det hadde vært fint, sier han.

Gleder seg til å komme hjem