Gleder seg til å se kuttene

Høyres Per Kristian Foss gleder seg til valgkampen og budsjettkameratenes strev med å dekke inn regningen på 10 milliarder han mener de har sendt over til neste statsbudsjett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyre mener Ap og sentrum sender en regning på hele 10 milliarder kroner videre til statsbudsjettet i 2002. Nestleder Per Kristian Foss gleder seg til å se hvor budsjettkameratene skal kutte inn de pengene i et valgkampår.

I budsjettavtalen som ble underskrevet i natt har Arbeiderpartiet og sentrumspartiene blitt enige om å fjerne investeringsvgiften for næringslivet fra 1. januar 2002. Dermed går staten glipp av årlige inntekter på rundt 6,5 milliarder.

De må også finne dekning for at halvert matmoms i 2002 vil gjelde hele året, og ikke bare halve året som i 2001. Det er tre milliarder til som må hentes inn gjennom økning av andre avgifter og skatter, eller gjennom upopulære kutt, hvis en skal unngå sosialøkonomen Jens Stoltenbergs mareritt: Økt bruk av oljepenger.

Høyres Per Kristian Foss gleder seg til å se hvordan Ap og sentrum («skatteøkningskameratene») skal gjøre dette, og det i et valgkampår.

- Dette gir aldeles utmerkede forhold for å være i opposisjon, sa han i et lite pressemøte på Stortinget i ettermiddag.

Foss stiller seg også tvilende til hvor mye av den halverte matmomsen som kommer forbrukerne til gode.

- Bondelagets lobbyister burde få blomst for sin innsats. Dette er mer verdt enn rederskatten. De har sikret seg 6 milliarder til en allerede skjermet næring.

- Sentrum klistret til Ap

Foss mener sentrumspartiene har klistret seg til Arbeiderpariet ikke bare for neste år, men også for 2002 med nattas budsjettavtale.

- De ha blitt enige om å gjennomføre en stor skattereform i år 2002, og de må også finnne inndekning for avgiftskuttene på 10 milliarder kroner, sier han. - Når du er enig om skatter, avgifter og budsjett så er du enig i veldig mye av politikken. Budsjettavtalen undergraver sentrum som regjeringsalternativ. Man kan ikke være alternativ til noen man er så enige med.

- Bruker oljepenger

Den erfarne finanspolitikeren Foss er heller ikke enig i Arbeiderpartiets påstand om at balansen i budsjettet er beholdt, at «det igjen er i vater» som Aps verktøyvante eks-skogsarbeider Dag Terje Andersen sa det.

- Kommunene får en og en kvart milliard for å kompensere endringene i barne- og etterlattpensjoner. Budjsettpartnerne kaller dette for tvungen sparing, men dette betyr jo at kommunene slipper å spare inn disse pengene selv, sier Foss.

Han tviler ikke et sekund på at Frps Carl I. Hagen, statsminister Jens Stoltenbergs hovedmotstander i krangelen om hvorvidt vi skal bruke mer oljepenger eller ikke, vil bruke dette for alt det er verd.

- Her åpner de slusene. Dette øker kjøpekraften. Bevilgninger til kommunal sektor er det som gir mest aktivitetsøkning i norsk økonomi.