MEKTIGST: Dette skal være de to eneste bildene av ISIL-leder Abu Bakr al-Baghdadi. Bildet til venstre er frigitt av irakiske myndigheter, mens bildet til høyre er utgitt av amerikanske myndigheter. Foto: NTB Scanpix
MEKTIGST: Dette skal være de to eneste bildene av ISIL-leder Abu Bakr al-Baghdadi. Bildet til venstre er frigitt av irakiske myndigheter, mens bildet til høyre er utgitt av amerikanske myndigheter. Foto: NTB ScanpixVis mer

Glem al Qaida-lederen. Nå er denne «erobreren» den mektigste jihadist-lederen

Bruker brutale metoder og norske krigere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det finnes bare to bilder av ham. Begge er av dårlig kvalitet, og er utstedt av henholdsvis amerikanske og irakiske myndigheter. Amerikanerne har satt en dusør på opptil 10 millioner dollar på hodet hans.

Abu Bakr al-Baghdadi har på rekordtid blitt den mektigste jihadist-lederen i verden, skriver britiske Independent.

«Den nye Osama bin laden» Franske Le Monde kaller ham den nye Osama bin Laden, men skriver at selv ikke den avdøde al Qaida-lederen var så mektig som ham - ingen har hatt flere krigere eller styrt et større territorium enn ham.

Al-Baghdadi leder den fryktede ekstremistgruppa ISIL, Den islamske staten i Irak og Levanten, også kalt ISIS. Gruppa blomstret opp da opprøret startet i Syria i 2011.

Jihadist-lederens innflytelse ble ytterligere forsterket da ISIL natt til i går klarte å erobre millionbyen Mosul - Iraks nest største by etter Bagdad.

Norske krigere Flere hundre tungt bevæpnede islamister stormet byen og nedkjempet byens sikkerhetsstyrker, før de slapp fri flere hundre fanger fra byens fengsler.

I tillegg ble en rekke områder i Kirkuk-provinsen erobret av krigerne.

Fra før har ISIL klart å holde kontroll på Fallujah og flere andre områder i Irak i lang tid. I tillegg har gruppa sterk innflytelse i Syria, og vurderes av enkelte som president Bashar al-Assads største trussel.

Dagbladet har tidligere avdekket at norske statsborgere knyttes til og har kjempet for den fryktede terrorgruppa. Flere har også blitt drept i kampene.

Grufulle angrep Abu Bakr al-Baghdadi tok ledelsen av gruppa i 2010, da den het al Qaida i Irak (AQI), etter at gruppas tidligere ledere ble drept i et angrep. Gruppa skal ha slitt fram til opprøret i Syria startet i 2011 - de siste tre åra har de stått bak grufulle angrep i både Syria og i Irak.

EROBRET MILLIONBY: ISIL klarte å ta kontroll over millionbyen Mosul i Irak natt til i går. Foto: Reuters/NTB Scanpix
EROBRET MILLIONBY: ISIL klarte å ta kontroll over millionbyen Mosul i Irak natt til i går. Foto: Reuters/NTB Scanpix Vis mer

Da han overtok organisasjonen sørget han for å innføre ekstremt hemmelighold rundt sin egen person. Få medlemmer av ISIL eller tidligere AQI innrømmer i fangenskap at de har møtt ham, og dersom de innrømmer dette blir det hevdet at han alltid var ikledd maske.

Al-Baghdadi ble født i byen Samarra nord for Bagdad i 1971 og har utdanning. Hans ekte navn skal være Awwad Ibrahim Ali al-Badri al-Samarrai.

Jihadist-lederen kjemper for et sunnimuslimsk kalifat som dekker hele Levanten - altså området som strekker seg fra Middelhavet til Irak og på sikt også fra Tyrkia i nord til Egypt i sør.

NORDMENN: Dagbladet kartla i november i fjor de 30 mest sentrale islamistene i Norge. Grafikk: Kjell Erik Berg/Dagbladet
NORDMENN: Dagbladet kartla i november i fjor de 30 mest sentrale islamistene i Norge. Grafikk: Kjell Erik Berg/Dagbladet Vis mer