Glem denne jobben hvis ekteskapet er viktig

Forsvarsjobb i utlandet gir flere skilsmisser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ekteskap hvor en av partene er forsvarspersonell med utenlandsoppdrag har en 80 prosent større sjanse for å ryke enn i samfunnet for øvrig.

Skilsmissefrekvensen blant norske deltakere i fredsoperasjoner er 80 prosent høyere enn i samfunnet for øvrig, viser tall fra Befalets fellesorganisasjon.

For personell som har flere enn seks utenlandsoppdrag, er skilsmisseprosenten 57 prosent. Andelen for forsvarsansatte generelt er 34 prosent, fire over landsgjennomsnittet.

Forsvaret har 674 personer ute i utenlandsoppdrag. 388 er befal eller offiserer. Offiserer utgjør en langt større andel når Norge trapper ned på internasjonale operasjoner.

Pendling

Sjefen for Hærens styrker, generalmajor Jon B. Lilland, mener en av de viktigste årsakene til den høye skilsmisseraten er at en jobb i forsvaret innebærer mye pendling. Hele 30 prosent av hærens personell pendler. Utenlandsoppdragene kommer på toppen av alt fraværet som pendlingen innebærer.

- Vi snakker om minst tre måneder i forkant med trening spesielt for oppdraget. Mange blir også kastet ut i nye forberedelser og trening når de kommer tilbake fra oppdrag, sier Lilland til Aftenposten.no.

Generalmajoren tar skilsmissestatistikken på dypeste alvor.

 FARLIG FOR EKTESKAPET:  Norske og tyske soldater i den fredsbevarende styrken i Afghanistan viser sin honnør søndag til en ungarsk kollega som mistet livet. Jo flere utenalndsopphold i Forsvaret, jo støtrre sjanse for at ekteskapet ryker, viser ny statistikk. Foto: RUNE THOMAS EGE/FORSVARET.
FARLIG FOR EKTESKAPET: Norske og tyske soldater i den fredsbevarende styrken i Afghanistan viser sin honnør søndag til en ungarsk kollega som mistet livet. Jo flere utenalndsopphold i Forsvaret, jo støtrre sjanse for at ekteskapet ryker, viser ny statistikk. Foto: RUNE THOMAS EGE/FORSVARET. Vis mer

- Dette får følger for utfordringen med å beholde personell og rekruttere nye, sier han. (NTB).