- Glem det, Hagen

Høyre-leder Jan Petersen avviser alle spekulasjoner om Frp som en mulig regjeringspartner. Men Hagens parti duger som budsjettkamerat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere fylkesledere i Høyre er blitt mer positive til et regjeringssamarbeid med Fremskrittspartiet. Men da Høyre inviterte pressen til oppsummering foran sommerferien, var partiledelsen kontant avvisende til å utvide eller endre regjeringens parlamentariske grunnlag.

- For meg er dette en ikke-debatt. Et regjeringssamarbeid med Frp er ikke et tema. I denne perioden kommer det ikke til å skje, sa Petersen.

- Frp ligger milevis unna oss. Det er stor avstand i innvandringspolitikken, og de er uansvarlige i den økonomiske politikken, sa Høyres superstatsråd og nestleder, Erna Solberg.

Godt team

I stedet hyllet de det gode samarbeidet innad i Bondevik II-regjeringen. Både Kjell Magne Bondevik (KrF) og Venstre-leder Lars Sponheim høstet lovord for at samarbeidet har gått bra i de åtte månedene som er gått siden Stoltenberg-regjeringen fikk avløsing.

- Statsministeren gjør en strålende jobb som teamleder, og Sponheim er en god politisk håndverker, sa Petersen.

Med Høyre som storebror i regjeringssamarbeidet har Norge tatt en kursendring, hevdet Petersen. Han peker på skattekutt og skolesatsing som gode eksempler på hvordan regjeringen er i ferd med å snu utviklingen i en riktig retning.

Så selv om regjeringen ikke har fått det helt som det ville i viktige saker som barnehagesatsingen og det statlige eierskapet i næringslivet, er Høyre fornøyd med uttellingen så langt.

- Vi har fått gjennom svært mye av det vi har foreslått og fått aksept for kursendringen, sa Petersen.

Vrient budsjett

Barnehageforliket mellom SV, Sp, Ap, og Frp får store konsekvenser for neste års budsjett, og Høyre-ledelsen legger ikke skjul på at arbeidet med statsbudsjettet blir en krevende øvelse. For Høyre har skattelette fortsatt høy prioritet, samtidig som handlingsregelen ikke skal brytes.

- Det er ikke bare vi som har et salderingsproblem, sa Petersen, med klar adresse til en utgiftsvillig opposisjon på Stortinget.

Han har imidlertid håp om å få gjennomslag for regjeringens prioriteringer når budsjettet skal behandles i høst. Hvilke saker som får prioritet vil han ikke ut med, utover å henvise til den etter hvert så berømte Sem-erklæringen.

Hvem som blir regjeringens budsjettpartner vil ikke Petersen spekulere i, men minner om at årets budsjett kom i havn med hjelp fra Frp.

Hytt og pine

Ap er fortsatt Høyres politiske hovedmotstander, og Petersen lot ikke anledningen gå fra seg til å gi noen saftige karakteristikker av det forrige regjeringspartiet.

- Ap vet ikke helt hva det vil og sliter med et identitetsproblem. Etter valgtapet i høst har det gått i hytt og pine, sa Petersen og nevnte tippenøkkelen og statlig eierskap som eksempler på saker der Ap overraskende har skiftet standpunkt.

(NTB)