- Glem det, Jens

Åslaug Haga vil ikke la Ap styre alene. Les sommerintervjuet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Senterpartiet vil ha regjeringssamarbeid med Arbeiderpartiet, men vil ikke være noe støtteparti hvis regjeringssamarbeidet går i vasken.

Glem det, Jens, sier Senterpartiets leder Åslaug Haga når Ap-leder Jens Stoltenberg håper på automatisk støtte fra Sp til en ren Ap-regjering etter valget 2005.

Haga bringer gjerne sitt parti inn i en regjering sammen med Ap og SV, men noe støtteparti for å sikre flertall i Stortinget for en mindretallsregjering fra Ap vil hun ikke være med på.

- Det er helt uaktuelt for oss å være parlamentarisk grunnlag for en regjering vi selv ikke er en del av. Det er en situasjon jeg ikke ønsker å bringe partiet inn i. Jens må gjerne drømme om en svensk modell, men vi vil ikke være med uten at vi har en hånd på rattet, slår Haga fast overfor NTB.

En forutsetning for at Sp skal være med er at EU-saken legges bort. Derfor er ikke Haga glad for Thorbjørn Jaglands utspill om at kampen for EU-medlemskap må gå foran regjeringssamarbeid med Sp.

- Det er ikke betryggende at Jagland er ute og avviser et sentrum-venstre alternativ hvis ikke både SV og Sp tar til vettet, som Jagland mener, i EU-saken. Det skaper usikkerhet hos oss. Men dette må vi formode at Ap rydder opp i selv, sier hun.

Haga mener det ikke bør være vanskelig å håndtere EU-saken i forhold til regjeringssamarbeid. Det kan løses ved en såkalt selvmordsparagraf slik at regjeringen går i oppløsning hvis medlemskap kommer på dagsordenen.

Sommerintervjuer fra NTB:

- Men jeg vil formode at Ap ser for seg at vi skal legge EU-saken til side i hele perioden fram til 2009 hvis de velger å gå inn i et venstre-sentrum-samarbeid. Det vil gi begrenset mening å etablere en slik regjering hvis det er fare for at den skal gå raskt i oppløsning, sier Sp-lederen.

Haga snakker varmt om en venstre-sentrum-regjering etter neste valg. Hun sier det nå er bred enighet i Sp om dette, selv om det fortsatt finnes skeptikere og motstandere.

Hun er også sikker på at Sp vil spille en avgjørende rolle for å få stablet en slik regjering på beina.

- Uten et Sp med vinden i ryggen i valget 2005 vil det være vanskelig å ta partiet inn i et venstre-sentrum-samarbeid. Vi må ha kraft og styrke til å prege en regjering vi er med i, sier hun.

Hvor stor oppslutning som er nødvendig vil hun ikke si noe om:

- Men skal vi kunne sette vårt preg på regjeringen, må vi ha en oppslutning som blir større enn det den ble i 2001 på 5, 6 prosent. Alternativet for oss er å sitte på vippen og gjennomføre så mye som mulig fra den posisjonen, men vi skal huske på at det har vært tider hvor dette heller ikke har vært enkelt, sier hun.

- Regjeringsdeltakelse er en unik mulighet til å sette dagsorden slik vi ønsker det og til å få politikken inn i et annet spor enn det en Høyre-dominert regjering gjør i dag, sier Haga.

- Det vil være historisk om Sp for første gang går inn i en regjering sammen med Ap, men jeg tror ikke mange som følger med i norsk politikk vil se det som et brudd med hva Sp tidligere har stått for. Vi hadde kriseforliket allerede i 1935, samarbeid med regjeringen Nygaardsvold i årene før 1940 og budsjettsamarbeid med Ap i store deler av 1990-talle, fortsetter hun.

Hun tror at et nesten samstemt parti ønsker forandring fordi mange ser konsekvensene av hva det hun kaller «det nye Høyre» gjør i posisjon.

- Det som en gang ble kalt bunads-Høyre er borte. Igjen står et parti som bekjenner seg til en nyliberalistisk ideologi. Våre folk rundt om i kommunene erkjenner nå at vi har et annet Høyre enn det vi tidligere forholdt oss til, sier Haga.

Som Stoltenberg advarer Haga mot bastante krav til hva en ny regjering må gjennomføre. Sp vil ikke komme med noen slike før valget, men noe må Sp ha for å være med.

- Vi er ikke opptatt av å sitte i regjering bare for å sitte i regjering. Vi vet noe om hvor krevende det er. Skal vi være med, er det for å drive politikken i en annen retning. Sp må ha en tilstrekkelig grønnfarge på en regjeringsplattform. Vi må vite at det er tilstrekkelig interessant for oss for at vi skal være med, sier Haga.

Sp-lederen sier at det ikke er noen hemmelighet at partiet vil ha en helt ny giv i distriktspolitikken med større vekt på å utvikle bygde-Norge, og at dette også omfatter fiskeri- og landbrukspolitikken.

- Ved en ny flertallsregjering håper jeg det skal bli lettere for velgerne å se hvem som har ansvaret for den politiske utviklingen. Vi får klarere skillelinjer i politikken og kan slippe runddansen vi har i dag mellom Stortinget og regjeringen, sier Åslaug Haga.

(NTB)

<B>VIL HA EI HAND PÅ RATTET: Senterpartiet vil ha regjeringssamarbeid med Arbeiderpartiet, men vil ikke være noe støtteparti hvis regjeringssamarbeidet går i vasken. - Glem det Jens, sier Senterpartiets leder Åslaug Haga når Ap-leder Jens Stoltenberg håper på automatisk støtte fra Sp til en ren Ap-regjering etter valget 2005.