ØKONOMISKE UTFORDRINGER: Fotgjengere stopper opp ved børsen i Tokyo 15. november. Det nærmer seg valg i landet, og hvem som vinner vil kunne ha stor betydning for den japanske økonomien framover. Foto: Yoshikazu Tsuno / AFP Photo / NTB Scanpix
ØKONOMISKE UTFORDRINGER: Fotgjengere stopper opp ved børsen i Tokyo 15. november. Det nærmer seg valg i landet, og hvem som vinner vil kunne ha stor betydning for den japanske økonomien framover. Foto: Yoshikazu Tsuno / AFP Photo / NTB ScanpixVis mer

- Glem Hellas og USA. Dere burde bekymre dere for Japan

Analytikere frykter verdens tredje største økonomi er i skikkelig trøbbel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Hvis du trodde Hellas hadde gjeldsproblemer, bør du se på Japan. Bekymret for finanspolitiske stup? Sjekk ut Tokyos. Tror du amerikansk politikk er ille? Du vil ikke tro den japanske».

Det skriver Michael Pascoe, en av Australias mest respekterte finanskommentatorer. Og han er ikke alene om å bekymre seg for Japans lite bærekraftige budsjetter.

Den japanske økonomien krympet i september for første gang siden i fjor, noe som styrket frykten for at en bremsende global vekst og spenninger mellom Japan og Kina er i ferd med å sende verdens tredje største økonomi rett inn i en resesjon.

- Jeg kan ikke nekte for at det er en mulighet for at Japan har falt inn i en resesjonsfase, sier finansminister Siji Maehara til Reuters.

En resesjon, eller økonomisk nedgang, defineres normalt som et fall i bruttonasjonalprodukt i to eller flere kvartaler.

Verre enn Hellas Japan har siden andre verdenskrig hatt en av de hurtigst voksende økonomiene i verden.

Og mens verden bekymrer seg over den vanskelige økonomiske situasjonen i Europa og USA, står Japan overfor en rekke minst like store, og annerledes utfordringer.

Pascoe peker blant annet på Japans stadig eldende befolkning som en utfordring i økonomien. Omtrent en fjerdedel av befolkningen er over 65 år, og innen 2050 vil det være omtrent 25 prosent færre japanere enn det er i dag.

Ifølge nyhetbyrået Bloomberg skylder USA og Hellas omtrent 33 000 dollar, eller over 188 000 norske kroner, per innbygger. Deler du Japans gjeld på antall innbyggere får du 93 000 dollar, over 530 000 norske kroner.

Likevel er nye lån og lavere skatter forsatt i Tokyos budsjetter.

Japan sin gjeld skiller seg imidlertid fra USA og Hellas sin gjeld i den forstand at den ikke er lånt av utenlandske kreditorer.

Valg Masaaki Shirakawa, sjef for Bank of Japan, sa tirsdag denne uka at en inflasjon på tre prosent, et mål som ble foreslått av tidligere statsminister og opposisjonspolitiker Shinzo Abe, vil være urealistisk i et land hvor inflasjonen har vært under en prosent de siste tre tiårene.

16. desember er det valg i Japan og flere frykter en ny regjering kan gjøre det hele verre.

VALG: Tidligere statsminister Shinzo Abe, som stiller til valg 16. desember, hevder han vil redusere stasbankens selvstendighet hvis hans parti vinner valget. Foto: Yuriko Nakao / Reuters / NTB Scanpix
VALG: Tidligere statsminister Shinzo Abe, som stiller til valg 16. desember, hevder han vil redusere stasbankens selvstendighet hvis hans parti vinner valget. Foto: Yuriko Nakao / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Den vanligvis konservative Abe, som foreløpig ligger an til å vinne valget, har overrasket velgerne ved å be Bank of Japan å være mye tøffere i sin håndtering av deflasjon, det ødeleggende prisfallet, profitt og lønninger som har kvalt den japanske økonomien i 15 år, skriver New York Times.

Hvis hans parti vinner 16. desember vil han presse statsbanken til å handle på ordre fra regjeringen, og til og med skrive om japanske lover for å redusere bankenes selvstendighet, hevder Abe.

Bank of Japan satte seg et mål om en prosents inflasjon i februar, og fulgte opp med ytterligere tiltak på grunn av økt kjøpekraft i april, september og oktober etter stadig økende bevis på at økonomien nærmer seg resesjon.

Må overbevise - Hvis sentralbanken tvilte på sin egen politikk, hvordan kunne de be noen andre tro på dem? De måtte overbevise folk om at de var seriøse, at inflasjon ikke ville skje. De mislyktes, sier Yutaka Harada, professor i økonomi ved Waseda-universitetet i Tokyo til New York Times.

Bank of Japan sa også at de vil tilby ubegrensede lån til banker for å oppmuntre dem til å gi lån, i håp om at dette igjen vil oppfordre folk til å kjøpe.

Analytikere har imidlertid lite tro på at tiltakene vil gi noen særlig effekt, ikke minst fordi store bedrifter er tilbakeholdne med ekspansjonsplaner på grunn av den usikre økonomiske framtida.

- Det er veldig liten etterspørsel for kreditt. Faktisk så er japanske bedrifter tilbakeholdne med ekspansjonsplaner, sier Junki Nishioka, sjeføkonom ved RBS Securities i Tokyo til BBC News.

HELLAS: En kvinne går forbi aviser fulle av økonominytt i Aten. Analytikere mener man burde bekymre seg minst like mye for Japan som man gjør for USA og Hellas. Foto: Louisa Gouliamaki / AFP Photo / NTB Scanpix
HELLAS: En kvinne går forbi aviser fulle av økonominytt i Aten. Analytikere mener man burde bekymre seg minst like mye for Japan som man gjør for USA og Hellas. Foto: Louisa Gouliamaki / AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer