Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Glem hva naboen fikk da han solgte boligen på topp

Her må mange vise boligen 10 ganger før de får solgt.

BOLIG - Mange, til tross for alle dystre spådommer, får solgt boligen sin, sier styreleder Tormod Boldvik i NEF.
BOLIG - Mange, til tross for alle dystre spådommer, får solgt boligen sin, sier styreleder Tormod Boldvik i NEF. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar): Meglerne har merket et taktskifte siste halvår. Det kreves flere visninger før gjennomført salg og det er færre bud per budrunde - hvis det blir budrunde, fremgår det av Meglerinnsikt/Nordic Housing Insight, som er en undersøkelse Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) har gjort blant over 720 meglere Norge rundt.

Boligmarkedet har flere steder i landet gått fra å være selgers til kjøpers marked. Det er mange boliger til salgs, og kjøperne kan dermed være mer selektive. I mange tilfeller vil også interessentene oppleve å kunne bruke mer tid.

- I et forbrukerperspektiv er det bra at tempoet og presset avtar. Like gledelig er det å se at mange, til tross for alle dystre spådommer, får solgt boligen sin, sier styreleder Tormod Boldvik i NEF.

- Boligmarkedet fungerer Mens boliger flest ble solgt etter to visninger for ett år siden, går flertallet nå først etter over tre visninger.

Gjennomsnittlig antall bud har falt fra 2,94 til 2,56 det siste året, og andelen salg med bare ett bud har steget fra 7,6 til 16,2 prosent.

- Budrunder med flere budgivere som kjemper mot hverandre er fortsatt vanlig. Samtidig gir meglerne nå tilbakemeldinger om at det i et større antall omsetninger ender med forhandlinger mellom en interessent og selger, sier Boldvik.

Han legger til at ettersom de aller fleste kjøper og selger i samme marked, får mindre endringer i prisbildet små eller ingen konsekvenser.

- Det viktigste er at antallet omsetninger holder seg oppe, det viser at boligmarkedet fungerer, sier han.

Trenden med flere visninger og færre bud gjelder stort sett over hele landet, men slår sterkest ut på Sørlandet hvor det i over 40 prosent av tilfellene bare kommer inn ett bud.

Vestlandet (med Bergen) og Nord-Norge (med Tromsø) skiller seg ut med en økning i antall bud.

- Glem hva naboen fikk Antall omsetninger gjennom Finn.no ble ifølge NEF ikke nevneverdig påvirket av fallende boligpriser, og var bare tre prosent lavere enn i fjor enn i 2012.

Boldvik mener det viser at mange selgere har klart å justere forventningene sine raskt, slik at kjøper og selger møter hverandre på pris.

- Hva naboen fikk da temperaturen var på sitt aller høyeste, bør bety mindre, sier han.

10 visninger ikke uvanlig i Danmark Om du synes 3-4 visninger høres mye ut for å lande et salg, står det mindre bra til i Danmark. Her er salg etter over fem visninger det mest vanlige.

Nesten 20 prosent av danske eiendomsmeglere må vise boligen over 10 ganger før salg.

Flere nyheter Nordmenn mindre hissige på å be om boliglån
- Må jeg betale skatt når jeg selger dette huset?
Se, en bank som kutter boligrenten!
- Så mye vil boligprisene falle

Hele Norges coronakart