- Glem hvit jul

Meteorologen gir et lite håp om nysnø på julaften. Men det gjelder bare innlandet i Sør-Norge.

FØRJUL 2020: Snøfritt og naken asfalt under julelysene på Oslos paradegate Karl Johan foran Slottet. Slik blir det også med stor sannsynlighet i jula. Foto: Erik Johansen, NTB.
FØRJUL 2020: Snøfritt og naken asfalt under julelysene på Oslos paradegate Karl Johan foran Slottet. Slik blir det også med stor sannsynlighet i jula. Foto: Erik Johansen, NTB. Vis mer
Publisert

Drømmer du om noen centimeter nysnø og hvit jul ?

Statsmeteorolog Charalampos Sarchosidis ved Meteorologisk institutt er ingen gledesdreper, men realist, der han kommer med spådommen om årets juledrøm:

- Glem hvit jul til og med 23. desember langs hele kysten og i lavlandet. Det dukker opp en ny og siste mulighet på julaften. Men det vil nok bare gjelde for indre strøk i Sør-Norge, sier Sarchosidis til Dagbladet.

Den aller siste sjansen for hvit jul i sør, kommer med et lavtrykk som bygger seg opp i Danmark 24. desember, og som beveger seg kjapt nordover.

- Nedbøren vil komme som regn i Danmark. Her hjemme er det temperaturen som avgjør om det blir snø på julaften. I en lang periode framover blir det mildt til desember å være, sier Sarchosidis.

Nordlys og fint vær

Han har et ganske uvanlig syn ut av vinduet hos Værvarslinga i Nord-Norge: snøfritt Tromsø halvannen uke før jul.

- Blir det hvit jul i Tromsø ?

- Nei, det er ikke noe som peker mot det nå. Men vi har og får mye pent framover. Seinest søndag kveld kunne mange glede seg med nordlyset, sier statsmeteorologen.

Statistikk er en sikker måte å forvirre statsmeteorologen med det greske navnet og andre Tromsø-innbyggere denne jula.

Værstatistikken for siste 30 år sier at det er 90 prosent sjanse for hvit jul i Tromsø. Realiteten er nærmere null prosent sannsynlighet denne gangen.

I særklasse mest snø registrert i Norge pr. mandag: 196 cm, fylkesvei 51, Valdresflye, Øystre Slidre.

Statsmeteorologen har et uvanlig temperaturkart foran seg til å være midt i desember.

- Mandag formiddag var det plussgrader langs hele kysten fra svenskegrensa til Hasvik ved Hammerfest. Vestland og Møre og Romsdal har temperaturer på + 8. Bare langs kysten av Øst-Finnmark er det minusgrader nå, orienterer Sarchosidis.

ET KYSS FOR HVIT JUL: Sist søndag kl. 17: Julesnø og supre skiløyper ved Frognerseteren bare en halvtime og 400 høydemeter fra asflatgrå Oslo sentrum. Foto: Øystein Andersen, Dagbladet
ET KYSS FOR HVIT JUL: Sist søndag kl. 17: Julesnø og supre skiløyper ved Frognerseteren bare en halvtime og 400 høydemeter fra asflatgrå Oslo sentrum. Foto: Øystein Andersen, Dagbladet Vis mer

Utover denne uka utvider «kuldebeltet» langs kysten seg ned mot Nordland.

Så skjer det noe enda mer uvanlig rett over kommende helg. Vind sørfra vil lage plussgrader på dagtid langs kysten også i Finnmark og Troms.

Inn mot julaften vil hele Norges kystlinje - klodens nest lengste - ha varmegrader.

Og det er 100 915 kilometer medregnet øyer og bukter. Bare Canada har mer kyst på verdenskartet - dobbelt så lang.

Varmerekord

Før temperaturtallene for desember er klare, tegner 2020 til å bli det varmeste året i Norge målt mot gjennomsnittet for 30-års perioden 1961-1990.

Før de endelige 2020-tallene, er 2014 det varmeste året i nyere tid med 2,2 grader over gjennomsnittet. Før desember ligger 2020 hele 3,9 grader over snittet, viser tallene fra Meteorologisk institutt.

- En klar tendens så langt i desember, er at Nord-Norge er varmere enn vanlig på denne tiden, sier klimavakt ved Meteorologisk til Dagbladet.

Her er temperaturtallene for de 11 første månedene. Bare mai og juli har vært kjøligere enn normalt:

 • Januar: 6,1 °C over
 • Februar: 4,0 °C over
 • Mars: 2,4 °C over
 • April: 1,2 °C over
 • Mai: 1,1 °C under
 • Juni: 3,2 °C over
 • Juli: 0,6 °C under
 • August: 1,4 °C over
 • September: 1,7 °C over
 • Oktober: 1,5 °C over
 • November: 4,6 °C over

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer