- Glem pisken fra 50-tallet

- Barndommen er i forandring. De voksne henger etter og trenger støtte og veiledning til å oppdra barna. Da er det ingen hjelp i å gå tilbake til pisken fra 50-tallet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Slik svarer barneombud Trond Waage på kritikken fra barnevernspedagog Aslak A. Ulberget i Dagbladet i går.

Barnevernspedagogen mener Barneombudet gjør ungene en bjørnetjeneste ved å fokusere på deres rettigheter. Ifølge Ulberget er vi i ferd med å få en generasjon frekke og obsternasige unger som mer enn noe trenger grenser og påminning om sine plikter.

Foreldre og lærere er blitt for snille og pysete, mener han.

Feilslått

- Å lage en debatt om oppdragelse i dag basert på forhistoriske metoder, er helt feilslått. Vi trenger en debatt om hvordan dagens foreldre skal takle vår tids barndom og våre mål for oppdragelse, svarer Waage.

Han viser til at ungdommene Dagbladet har intervjuet, ikke kjenner seg igjen i bildet barnevernspedagogen tegner.

- Selvfølgelig er det en del ungdommer som stiller voksne på store prøver, og de prøvene må voksne bestå. Det gjør de ikke ved å gå tilbake til 50-tallets oppdragelsemetoder med ytre grenser og pisk, sier Waage. Han kan overhodet ikke se at han gjør norske barn en bjørnetjeneste ved å fokusere på deres rettigheter.

Tråkket på

- Noen randsonebarn kan trenge oppfølging. Men de fleste barn vet at med rettigheter følger plikter. De ønsker også å ta ansvar, og de krever at de voksne respekterer deres innsikt. Når deres kompetanse blir ignorert eller tråkket på, kan de reagere med primitiv oppførsel. Ungdommer kan selvsagt være frekke og oppsternasige. Men det kan være de er i sin fulle rett, sier Waage.

Ny barndom

Han understreker at barndom i dag er helt annerledes enn foreldregenerasjonens barndom på 60- og 70-tallet.

- De voksne henger etter. Vi lever i en brytingstid, og foreldre er usikre og leter etter en ny foreldrerolle. Derfor ønsker foreldre i dag mer informasjon om hvordan det er å være barn i dag.

Barn trenger regler. Gode regler er kontrakter som framkommer etter forhandlinger. Barn må ha eiendomsforhold til reglene dersom de skal fungere. Vi må ikke gjøre dette til en kamp mellom foreldre og barn, men om en kultur der voksne hører etter og ikke neglisjerer barns innsikt, sier Waage.

Tydelige foreldre

- Jeg er enig i at dagens ungdommer er mer frimodige enn forrige generasjon. Men hvis vi ser på generasjonene bakover, var nok vi mer frekke mot våre foreldre da vi var små enn de var mot sine. Slik har det vel alltid vært, sier barne- og familieminister Valgerd Svarstad Haugland.

Hun vil ikke si at barn i dag generelt er uoppdragne og mangler respekt for voksne.

- Det er store forskjeller både mellom barn og mellom voksne. Hvis barn mangler respekt for voksne, er det noe som har gått feil på de voksnes side. Barn trenger grenser, det er helt klart. Men det er ikke lett å være foreldre. De er under press fordi grenser tøyes i samfunnet. Et godt råd er at foreldre ikke bare sier nei automatisk, men tenker gjennom hvorfor de sier nei til noe, sier Valgerd Svarstad Haugland.