Glem sommeren: nå skal det regne i en uke

Ikke noe stabilt sommervær i vente.

REGNFULL UKE: Det blir ikke det helt store sommerværet noe sted i landet den kommende uka. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.
REGNFULL UKE: Det blir ikke det helt store sommerværet noe sted i landet den kommende uka. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er desverre ikke noe stabilt sommervær i sikte noe sted i landet den kommende uka, sier Per Egil Haga, vakthavende meterolog ved Meteorologisk Institutt.

Flere steder på Østlandet har det kommet 20-30 millimeter regn i løpet av natta, og mer skal det bli.

- Regnet vil avta litt utover dagen i dag, men i morgen kommer det en ny runde. Det er vanskelig å si hvor kraftige bygene blir, og det vil nok være ganske lokalt, men flere steder på Østlandet nord for Oslo kan det komme 20-40 millimeter, sier Bente Wahl ved Meteorologisk Institutt.

- Det ligger mye regn i Østersjøen som beveger seg nordover. Det bygger seg opp og blander seg med den ustabile luften her, sier hun.

Regn hele uka Wahl forklarer at 40 millimeter er forholdvis mye regn, men at det likevel ikke er uvanlig på sommerstid.

- Det er verst når det kommer så mye regn på kort tid, men på søndag ser det ut til at ikke alt kommer på en gang, sier hun.

Agder, Telemark og Rogaland ser imidlertid ut til å slippe unna det verste, og får en ganske fin søndag. Også Trøndelag får en fin søndag, men regnet og ruskeværet kommer tilbake allerede på mandag, og ser ut til å fortsette gjennom uka.

Fare for lokale oversvømmelser NVE melder om at vannføringen i flere vassdrag kan øke betydelig på grunn av de store nedbørsmengdene.

- Det er vanskelig å si akkurat hvor det vil bli verst, men generelt er tettbebygde strøk og mindre vassdrag mest utsatt for lokale oversvømmelser, sier Erik Holmqvist, vakthavende hydrolog ved NVEs flomvarslingssenter.

- Er vi uheldig kan det være campingplasser i nærheten av vassdragene, og det kan komme såpass mye regn at små bekker vokser seg store og det dannes små innsjøer.

Holmqvist forteller at mye nedbør kombinert med en god del snøsmelting vest i fjellet på Østlandet kan føre til ekstra store vannføringer.

- Det er stor usikkerhet knyttet til hvor sterke bygene vil bli, men folk som driver med rafting og padling med kano bør være ekstra forsiktige.

Økte vannstander Han understreker at mye nedbør på kort tid kan skape mer problemer enn regn over lengre tid, spesielt med tanke på jordskred.

- Hvis det fortsetter med fuktig vær utover i uka vil nok vannstanden øke i større innsjøer, men slik vi ser det nå er det ikke fare for flom, sier Holmqvist.

Og det ustabile været ser ut til å fortsette ut hele neste uke.

- Varselet vårt går frem til mandag 16. juli, og det er ingen indikasjoner på at lavtrykksaktiviteten slutte før den tid, sier Haga i Meteorologisk Institutt.

Drømmeværet uteblir Heldigvis vil det ikke være konstant grått og trist, men skiftende med mindre solperioder innimellom.

- Temperaturene avhenger litt av hvor mye sol vi får, men de ser ikke ut til å blir noe særlig høyere enn 20. Så drømmeværet uteblir, sier Haga.

Heller ikke nordlendingene får det store sommeværet til uka.

- Det ser ikke veldig overbevisende ut. Det blir nok veldig skiftende, men noe tørrere og kjøligere enn i Sør-Norge. Vi ser ingen tegn til høytrykksoppbygning over nordvest Russland, noe som ofte kan gi fint vær i Nord-Norge. I ytre strøk vil vi kanskje se litt innslag av sol, sier Haga.

FRAM MED PARAPLYEN: Både resten av helga og den kommende uka blir regnfull. Foto: Thomas Rasmus Skaug  / Dagbladet
FRAM MED PARAPLYEN: Både resten av helga og den kommende uka blir regnfull. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer